jueves, 27 de junio de 2013

Fira Tàrrega tendrá una gran presencia mexicana

Cada any, FiraTàrrega posa atenció a la producció escènica d’una regió, nació, país o continent, d’acord amb la seva voluntat d’internacionalització i d’establir vincles amb professionals d’altres països. Aquest any és el torn de Mèxic, que tindrà una presència transversal que es concreta en tres grans pilars: sis produccions excepcionals mexicanes s’inclouen dins la programació, desembarcament de diversos professionals mexicans vinculats amb esdeveniments culturals i una jornada per a professionals (dijous 5 de setembre) centrada en diverses taules de debat sobre la situació escènica al país centre-americà. 
Pel que fa a les produccions mexicanes seleccionades per la programació de FiraTàrrega 2013, són espectacles de carrer de sala i site specific. Experimentarem l’estrena a Europa de les noves creacions de gran companyies ambaixadores del teatre mexicà actual com són Teatro Línea de Sombra o Teatro de Ciertos Habitantes. També es presentarà en primícia el darrer espectacle del Centro National de Teatro, dirigit pel controvertit Richard Viqueira. 
 78 són els espectacles que es podran veure durant els quatre dies de Fira, a càrrec de 77 companyies que procedents de Catalunya (57%), la resta de l’Estat espanyol (22%) i de països d’arreu del món (21%): Mèxic, Colòmbia, Xile, Regne Unit, França, Bèlgica i Itàlia. Dins la programació de FiraTàrrega s’hi inclou l’espectacle inaugural, els que formen part de la secció oficial, els de la plataforma FiraTàrrega i els Workshops. Les propostes integrades dins el Programa empresa completen la programació de FiraTàrrega 2013. Del total d’espectacles de la programació oficial, més de la meitat (un 52%) són estrenes absolutes. Pel que fa a gèneres, un 74% de les propostes d’enguany (37) es troben sota el paraigua de les Arts de Carrer (incloent espais no convencionals) i el 26% (13) són espectacles de teatre de sala (incloent espais a l’aire lliure). 
En general, la programació inclou propostes de teatre, circ, dansa, noves dramatúrgies, espectacles multidisciplinaris, performances, instal·lacions de carrer i musicals. Respecte als públics, un 44% de les propostes estan pensades per a adults (22) i la resta són espectacles per a tots els públics (56%, 28 espectacles). Si ens fixem en els preus, un 48% dels espectacles són gratuïts, mentre que un 26% són propostes de sala de pagament i un altre 26%, espectacles d’Arts de Carrer d’aforament restringit. 
Totes les propostes que es podran veure enguany són peces úniques que en la seva majoria estan estretament connectades, temàticament i formalment, als moments que vivim: per crítiques i compromeses; per innovadores o tecnològiques; per la seva voluntat d’arribar, essent molt personals, a públics globals. El projecte artístic de FiraTàrrega 2013 té una clara vocació democràtica, de connexió amb la ciutadania, per tal que ningú se’n quedi fora. Això explica, per exemple, que els preus d’enguany s’adaptin més que mai a la situació actual. Els diferents espectacles de FiraTàrrega 2013 valdran 5, 12 o 15 euros.

No hay comentarios: