Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener (“Tísner”) van néixer el 1912 i se’ls dedica un Any Literari que té l’objectiu de donar a conèixer les seves obres i tot allò que van aportar a la literatura i la llengua catalanes.
El programa d’aquest any dedicat al record dels tres escriptors està farcit d’activitats: els dies 5 i 19 de juny i el 3 de juliol, sempre a l’Espai Ateneu Barcelonès, hi haurà respectivament les conferències “Pere Calders. Una lectura personal”, “Joan Sales Oceànic” i “Vida i obra d’Avel·lí Artís Gener”.
A més, el Palau de la Virreina acollirà una xerrada anomenada “La memòria dels objectes”, dedicada a objectes vinculats als homenatjats, però també hi haurà en diversos espais de la ciutat rutes literàries, un programa d’activitats escolars, l’exposició del fons de les biblioteques de l’obra dels tres autors, una xerrada sobre el seu pas per l’exili a Mèxic, conferències sobre altres escriptors que van haver de viure a l’exili, una jornada dedicada al català que empraven Sales, Calders i Tísner després de molts anys fora de Catalunya, homenatges, taules rodones, un espai virtual on diverses personalitats recordaran anècdotes que van viure amb ells, recitals de fragments de les seves obres, exposicions, audiovisuals i moltes més activitats.
Joan Sales (1912-1983) va ser alumne del mateix Pompeu Fabra, i després de participar a la Guerra Civil als fronts de Madrid i Aragó va viure a França i Mèxic de 1939 a 1948, anys en què va continuar en contacte amb el món literari, editorial i periodístic català, tasca que no va deixar quan va tornar al seu país. A banda dels seus escrits va destacar com a editor, fundant el Club Editor i descobrint talents com Mercè Rodoreda o Llorenç Villalonga.
Pere Calders (1912-1994) va tenir una formació de Belles Arts, però també es va dedicar des del principi a escriure contes, àmbit en que va excel·lir i pel qual és més conegut. A l’exili mexicà va continuar escrivint i va rebre reconeixements, però la seva popularitat va arribar sobretot amb l’adaptació teatral d’”Antaviana”, que Dagoll Dagom va presentar el 1979.
Avel·lí Artís Gener (1912-2000), cunyat de Calders en ser germà de la seva dona, també va tenir formació de Belles Arts, i es va dedicar professionalment a l’escenografia i a la il·lustració (amb el pseudònim “Tísner” pel qual era conegut), però també tenia talent literari, fet que demostren obres com “Paraules d’Opòton el Vell”. Va compaginar les seves vessants artística i literària i també va ser un reconegut traductor al català d’obres en castellà.
La Biblioteca Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles ha estat l’escenari de la roda de premsa en què s'ha anunciat aquest esdeveniment, amb una introducció a tots tres autors per part de Sam Abrams, professor nord-americà estudiós de la literatura catalana, i la presentació la pàgina web i el programa d'activitats que formaran part de l’Any Sales, Calders i Tísner. A l’acte hi han intervingut també l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament, Jaume Ciurana i la Comissària d’aquest Any Literari, Laura Borràs.
El 6 de juny a les 7 de la tarda al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona tindrà lloc la inauguració institucional d'aquest Any Sales, Calders i Tísner, l'inici oficial del programa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario