martes, 29 de octubre de 2013

NdP: Altar de Muertos en Espai Mallorca para los periodistas y escritores asesinados en México

NOTA DE PREMSA
28 d’octubre de 2013
Altar de Morts a l’Espai Mallorca en homenatge als periodistes i escriptors assassinats a Mèxic
El dimecres 30 a les 12h l’Espai Mallorca, el PENcatalà i Mexcat faran un homenatge alsperiodistes assassinats a Mèxic amb un Altar de Morts L’Espai Mallorca, el PEN Català i Mexcat (Asociación cultural mexicano catalana) recordaran els periodistes assassinats a Mèxic amb un altar i amb una sèrie d’intervencions per part dels col·lectius participants, on es posarà de relleu la importància del periodisme i la literatura com a ens de denúncia i de canvi.
Amb les dades de l’any passat a les mans, podem fer-nos una idea de la situació. Gairebé un centenar d’escriptors i periodistes han estat assassinats l’última dècada a Amèrica Llatina. Mèxic és el país que més ha patit la violència cap a aquest sector, i la cultura i la llibertat d’ex
pressió se n’han ressentit. L'Altar de morts és un element fonamental en el conjunt de tradicions mexicanes del Día de los Muertos, que se celebra el 2 de novembre i coincideix amb Tots Sants o Dia dels Difunts, i que consisteix a instal · lar altars domèstics en honor dels morts de la família.
L'Altar de Morts és una construcció simbòlica de les creences mesoamericanes sintètiques per retre tribut als avantpassats familiars, als difunts propers o a personatges il · lustres. L’any 2011 el Pen català ja va organitzar una jornada denunciant aquest fet.
A l’acte del proper dimecres hi intervendran:
Pau Vadell, coordinador del comitè d’escriptors perseguits del PENcatalà
Albert Torras, sots director de l’Asociación cultural mexicano catalana
Joan Tomàs Martínez i Carles Morell, poetes
Jaume Reus, gestor cultural de l’Espai Mallorca

No hay comentarios: