jueves, 3 de enero de 2013

Jornada sobre Sales, Calders i Tísner, a la UAB

Y aunque formalmente el año 2012 se haya acabado, aún quedan actividades para recordar a los tres autores catalanes exiliados en México. En este caso una actividad organizada por Hisper, Grup de Recerca d'Història del Periodisme, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La jornada, amb el subtítol Plenitud, Exili i Represa, tindrà lloc el proper 11 de gener a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, amb el següent programa:

10:30 hrs - Inauguració a cura de Laura Borràs (comissària de l’any Sales-Calders-Tísner), José M. Pérez Tornero, director del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació i Josep M. Figueres, professor i coordinador del grup HISPER. 
10:50 hrs - David Vidal: Joan Sales, narrador de realitats 
11:40 hrs - Pausa cafè 
12:00 hrs - Josep M. Casasús: A. Artís Gener “Tísner”, periodista valent i entusiasta 
12:50 hrs - Josep M. Figueres: Pere Calders. Seixanta anys d’activitat periodística 
13:40 hrs - Taula rodona sobre els tres autors amb Josep M. Casasús, Josep M. Figueres i David Vidal presentada i moderada per Laura Borràs 
14:30 hrs - Final de la sessió 
El grup HISPER dedicat a la història del periodisme, davant la labor intel·lectual de tres escriptors que tingueren en el periodisme un important instrument de projecció social, creu que cal aprofitar la commemoració per a difondre el seu coneixement als futurs periodistes i ha organitzat aquesta jornada. Els tres escriptors fundaren diverses publicacions, així, entre d’altres, Quaderns de l’Exili Sales, Fascicles literaris Calders, la Nova Revista Tísner; escrigueren i assoliren, amb la premsa, una notable projecció del seu pensament. Els tres compartiren els anys de camí de plenitud de la segona república i també l’exili. Els tres compartiren els anys de plenitud de la segona República i també el dur exili a l’acollidor Mèxic. Els tres contemplaren la represa cultural, a la qual contribuïren, davant l’intent genocida del centralisme espanyol encarnat en la dictadura franquista. S’hi oposaren amb les seves armes. La ploma i l’activitat cultural, el periodisme i el teatre contribuint al redreçament, amb novel·les i contes, articles i narrativa, una labor espectacular de creativitat on multitud d’aspectes innovadors: dels mots encreuats a les memòries i l’espectacular narrativa i teatre. Calders, Tísner i Sales ens han ajudat a viure més plenament. Viure i veure. Josep M. Figueres Professor d’Història del Periodisme Coordinador del grup de recerca HISPER

No hay comentarios: