martes, 30 de noviembre de 2010

Presidente de la Generalitat y Obispo de México


Sembla una broma, però és de debò. Avui que es parla tant del nou i flamant 129è president de la Generalitat Artur Mas, hem trobat que el president número 110 de la nostra principal institució, Baltasar de Muntaner i de Sacosta tingué els dos càrrecs. Va ser paborde de Berga, quan va ser nomenat President de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va ostentar entre 1683 i 1686, després abat de Sant Cugat i finalment bisbe de Mèxic.

No es de extrañar que un religioso fuera el presidente de Catalunya. De hecho la mayoría lo ha sido. El era hijo de Pere de Muntaner y de Teresa de Sacosta, ambos de familias de juristas y legisladores. En 1664 sabemos que fue embajador de Barcelona ante el rey Felipe IV de Castilla y obtuvo en 1669 el título de noble. En 1683 fue nombrado presidente de la Generalitat, periodo en que volvieron las invasiones de los franceses. En noviembre de ese año se declara la guerra. En 1868 fue sucedido por Antoni de Saiol i de Quarteroni y en 1696 fue nombrado abat del monasterio de Sant Cugat del Vallès.
Però el que ens interessa és que fou nomenat Arquebisbe de la Ciutat de Mèxic el 1711. Lamentablement, no va tenir gaire temps d'exercir la seva missió, ja que l'any següent, 1712, va morir a Ciutat de Mèxic. De momento, no hemos encontrado su sepulcro, pero MEXCAT seguirá investigando

No hay comentarios: