miércoles, 22 de noviembre de 2017

El fresc de Francisco Valderrama triomfa a Mèxic

L’Artista gavanenc va impartir la conferència:"Pintura al Fresc, entre el tradicional i el modern" a la universitat de Mèxic

El gavanenc Francisco Valderrama, fundador de les acadèmies de Belles arts que porten el seu nom a Gavá i Castelldefels, ha estat convidat per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) per participar en XIII Simposi Internacional del Postgrau en Arts i Disseny.

El passat 21 de noviembre, Valderrama va impartir la conferència:"Pintura al Fresc, entre el tradicional i el modern" en la Facultat d'Arts i Disseny de la universitat mexicana.

En el marc d'aquest Simposi Internacional, i durant els dies 23 i 24 de novembre, Valderrama també va dur a terme dos tallers teòric-pràctics de pintura al fresc: "Fresc romànic" i "Fresc contemporani". L'assistència estava limitada a 20 persones. Un elenc d'alumnes, entre els quals es trobaven professors universitaris de Belles arts, restauradores artístics de reconegut prestigi en el panorama internacional, artistes i pintors muralistes xilens i mexicans, van aprendre i van practicar l'ancestral tècnica del fresc, descobrint aplicacions i conceptes abans mai explicats.

Un dels participants comentava en acabar el curs: "Amb tota seguretat en aquests dos tallers he conegut aspectes del fresc que m'han deixat fora de lloc. Jo que pensava que ja ho sabia tot".

Tal va ser l'èxit de Valderrama que ja li han encarregat nous tallers en diferents universitats hispanoamericanes i, pròximament, s'establiran convenis de col·laboració, entre Valderrama i la Universitat de Mèxic, per a la formació els seus alumnes aquí.

Francisco Valderrama és un polifacètic artista que porta més de 30 anys dedicats a la seva gran passió: la recuperació de la tècnica de fresc. Actualment és reconegut com el mestre fresquista més representatiu d'Europa i a més no deixa d'investigar i de provar l'aplicació de materials nous en les seves obres. Aquest fet li ha portat a treballar, entre altres elements, amb pintura luminescent, la qual cosa li ha permès crear obres pintades al fresc amb característiques avantguardistes que les fan totalment úniques.

Al març, l'empresa Graphenstone -líder mundial en la fabricació de pintures amb calç i grafeno- nomenarà a Francisco Valderrama "Artista Ambaixador Mundial" de la seva línia de productes per a l'art.

Fruit del seu treball, actualment, està desenvolupant l'encàrrec de decoració de la Capella de Montserrat a l'Església de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat. Una obra dotada de característiques úniques per la utilització dels volums, l'ús dels materials, la unió de les tècniques clàssiques del fresc i les contemporànies creades per Valderrama, així com l'ampli llenguatge simbòlic. És un projecte de grans dimensions que li ocuparà diversos anys. (elbruguers.cat)

No hay comentarios: