lunes, 6 de febrero de 2017

La escritora Care Santos habla en el Periódico de la mexicana Rosario Castellanos

60 anys de 'Balún Canán'
Care Santos escribe un interesante artículo en "El Periódico" sobre la escritora mexicana Rosario Castellanos. Les presentamos un fragmento de este:


"Soc molt molt partidària de celebrar aniversaris. No només els de les persones. També els de les mascotes, els dels arbres, els dels edificis. I, ¿per què no?, els de les coses. Aquella nevera que fa deu anys que està amb nosaltres sense donar-nos cap més maldecap que un trencament del tirador. Aquella cadena de música tan antiga com la nostra relació de parella (aviat serà antediluviana). Aquella estilogràfica que és a la nostra vida des de fa més d’un quart de segle.

També els llibres fan anys i s’envelleixen, encara que –per regla general– millor que les neveres. Els millors llibres es mantenen ufanosos mentre els seus autors –i els seus lectors– es marceixen. Els clàssics els veuen morir a tots dos, i a diverses generacions de successors, sense perdre propietats. Precisament en això es reconeix que són clàssics.

Aquest any 2017 fan 60 anys tres dels meus llibres ufanosos preferits: 'Entre visillos', de Carmen Martín Gaite; 'Llamando al Yeti', de Wislawa Szymborska, i 'Balún Canán', de Rosario Castellanos. M’aposto el que vulguin que si són lectors habituals de ficció alguna vegada han tingut a les mans obres de l’escriptora salmantina i de la poetessa i premi Nobel polonesa. Respecte a la tercera, en canvi, m’apostaria que ni tan sols els sona el nom (voldria equivocar-me). Permetin-me, doncs, aprofitar aquesta celebració per retre homenatge, rescatar del silenci i de passada presentar-los a qui des de fa diverses dècades és la meva escriptora llatinoamericana preferida. Exactament des que vaig llegir la novel·la que acabo de referir ara fa 30 anys. Una altra xifra rodona.

UNA INTEL·LECTUAL DE MÚLTIPLES CARES

Rosario Castellanos era novel·lista, dramaturga, poetessa, assagista, catedràtica, diplomàtica, feminista, lúcida, irònica i desgraciada. Tot això va caber en la seva vida igual que cap dins la seva obra. I 'Balún Canán' va ser la seva impressionant primera novel·la, escrita durant l’embaràs del seu fill Gabriel, als 32 anys. En la plena maduresa: només cal llegir-la per adonar-se’n. Nascuda el 1925 a la ciutat de Comitán, l’estat mexicà de Chiapas, va ser filla de terratinents, però va quedar òrfena molt aviat i va patir les conseqüències econòmiques i socials dels plans reformistes del president Lázaro Cárdenas. Va emigrar a Ciutat de Mèxic, va estudiar, se’n va anar als Estats Units a continuar estudiant, va escriure per a diversos diaris i es va casar amb el professor de filosofia Ricardo Guerra, de qui es va divorciar 13 anys més tard.

Precisament l’any en què ...."

Articulo completo en Castellano o Catalán. Fuente: El periódico.



No hay comentarios: