lunes, 20 de febrero de 2017

El sector porcí català busca obrir mercat a Mèxic

El sector porcí català, que representa més del 40% de la producció estatal, busca obrir mercat a l'Índia i Mèxic per si falla la gran demanda actual de la Xina, segons han explicat aquest dijous Lleida des de JARC-COAG. I és que les exportacions al país asiàtic -amb un increment del 134% respecte el 2015- han estat un factor determinant perquè els productors hagin pogut tancar el 2016 amb números positius, en concret amb beneficis de 6,6 euros per porc, segons les cotitzacions de referència de la llotja de Mercolleida.

L'any passat va començar malament per al sector -amb pèrdues de fins a 20 euros per animal- però a partir del mes de maig la tendència va canviar i ara els ramaders confien que els preus es mantinguin a l'alça almenys durant el primer semestre del 2017. Aquestes previsions positives es deuen a la gran demanda exterior i també a la previsió que el preu del pinso es mantindrà baix i no hi haurà, per tant, un increment dels costos de producció. En tot cas, des de JARC-COAG admeten que el preu del porc depèn molt de les exportacions i, per tant, cal buscar nous països emergents que garanteixin una sortida a l'excés de producció que hi ha a l'estat espanyol.

Segons dades de l'organització agrària, l'estat espanyol és el primer productor de porcí de la Unió Europea i el tercer a escala mundial, amb 4 milions de tones de carn, de les quals el 43,1% correspon a Catalunya i el 20,4% a l'Aragó. Les exportacions de porcí espanyoles van batre un nou rècord històric el 2016, arribant a 2 milions de tones, un 12,5% més que el 2015.

La major part d'aquestes vendes a l'exterior -el 72%- encara van destinades a la UE (França, Itàlia i Portugal) i un 28% a tercers països, que és on s'ha disparat més la demanda, principalment a Xina, Japó o Corea del Sud. El cas de la Xina, però, és el més espectacular, amb un augment de les exportacions del 134% a 2016 respecte el 2015. El cap sectorial del porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, ha explicat que actualment la demanda d'aquest país asiàtic i també dels països europeus es manté, amb qual cosa l'any 2017 ha començat "amb els magatzems buits", és a dir, sense estocs que frenin el mercat. Si a això se suma que no hi ha previst un encariment dels cereals i, per tant, dels pinsos que han de comprar els ramaders, les perspectives del sector per als pròxims mesos són molt bones.

De fet, Bernis recorda que l'última cotització que va marcar Mercolleida la setmana passada va ser d'1,16 euros el quilo, quan el preu mitjà net que l'organització calcula que va cobrar l'any passat el ramader va ser de 1,09. Això els va proporcionar un benefici de 6 cèntims per quilo (tenint en compte que el cost de producció és de 1,03 euros el quilo), per tant, d'això es desprèn que van guanyar 6,6 euros de benefici per cada porc de 110 quilos que van vendre.

El cap sectorial del porcí de JARC-COAG també ha destacat que el 2016 a l'estat espanyol es van sacrificar uns 28 milions de porcs i que la previsió és que la producció continuï creixent un 4'5% cada any. Segons Bernis, ara Espanya produeix un 56% més de porcs dels que es consumeixen al mercat interior, per tant, el sector és molt depenent de l'exportació.

És per això que ha remarcat la necessitat de diversificar els països destinataris de la carn i no refiar-se només de la Xina. L'Índia i Mèxic són els principals mercats on l'organització agrària ja ha "trucat a la porta" i on s'estan centrant els esforços. "Si el sector del porcí, tant en l'àmbit català com espanyol, no té resolt el tema de l'exportació podria tenir greus problemes amb el preu de la carn", ha sentenciat. (naciodigital.cat)

No hay comentarios: