lunes, 3 de febrero de 2014

La història de la xocolata a Catalunya

Les compartimos este artículo de Jaume Fàbrega, donde comenta la llegada del chocolate mexicano a Catalunya, y su evolución a lo largo de los siglos. Un texto muy interesante. La xocolata fou, durant un temps, un plaer prohibit per l’ església, fins que els mateixos prohibidors la varen tastar i s’adonaren que era millor degustar-la que no pas condemnar-la a l’infern. La xocolata, procedent de Mèxic, va arribar a Europa, de la mà dels espanyols, primer com a beguda. 
Els asteques ja la consideraven una beguda dels déus, però no coneixien el sucre; amb l’ afegit de sucre, canyella i més tard -al segle XIX, a Suïssa-, llet, es va creant el que entenem avui per xocolata. A Catalunya, com a Mèxic, durant el segle XVII s´elabora en forma de “panellets” o pastilles rodones individuals. Al segle XVIII a Barcelona s’obre la primera fàbrica d’ Espanya que elabora la xocolata en el format modern en forma de “rajola”. Suïssa va innovar les tècniques, fent xocolates molt més fines (abans es feien “a la pedra”) i introduint-hi la llet, França, amb la casa Valrhona, introdueix els grans crus (xocolates, varietats, com en els vins), i Bèlgica excel·leix en les pralinés, Itàlia en la gianduia i fins Anglaterra hi aporta el seu toc amb la xocolata amb menta, o el País Basc francès amb la xocolata amb bitxo (pebrina) d’Épelette...
Seguir leyendo en este enlace

No hay comentarios: