sábado, 18 de enero de 2014

Conmemoran los 20 años de la Revolución Zapatista en Valls

El Casal Popular la Turba de Valls comença aquest diumenge, 19 de gener, un seguit d'actes per commemorar el 20è aniversari de la revolució zapatista a Mèxic. Serà a les 7 de la tarda, a la seu del casal, amb la projecció de la pel·lícula 'La Ley de Herodes', un film que explica, en to humorístic, la situació política i la corrupció a Mèxic durant el govern del PRI. 
Els actes els organitza conjuntament la Turba i l'ONG Acció Solidària amb el propòsit de "fer memòria del compromís dels zapatistes amb la lluita pel canvi social". També es vol "recordar el nostre granet d'arena amb el suport a projectes de cooperació d'aigua i salut a les comunitats zapatistes de Chiapas". Les activitats que s'estan organitzant són de diversos tipus. D'una banda, es projectaran diverses pel•lícules i documentals al Casal en el marc del cicle 'Diumenge de crispetes'. També, el 25 de gener, a dos quarts de 8 del vespre, s'inaugurarà al mateix espai una mostra fotogràfica dels zapatistes. La commemoració tancarà amb una petita trobada amb un debat-vermut amb persones que han compartit un temps de les seves vides amb els zapatistes, des de diferents nivells i compromisos, oberta a tothom que vulgui conèixer i compartir les experiències. 
L'1 de gener de 1994, el dia que entrava en vigor el Tractat de Lliure Comerç de Mèxic amb els Estats Units i Canadà, l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) irrompia a la ciutat de San Cristóbal de Las Casas, a l'estat de Chiapas. Després d'un parell de setmanes de conflicte armat que va provocar uns 300 morts, el president mexicà Carlos Salinas de Gortari va decretar un alto-el-foc que avui encara es manté, a falta d'un acord de pau. El moviment zapatista es proclamava aleshores portaveu dels indígenes mexicans, sense veu fins ara, i emprenia un projecte de transformació política i social. Els impulsors de la iniciativa a Valls han volgut destacar que, després de 20 anys de lluita, les noves generacions de zapatistes "miren cap a l'autogestió, la col•lectivitat i la recerca de suport internacional per mantenir un ideal que, tot i passar per clarobscurs els darrers anys, avui continua mirant cap endavant". (Foto: Francesc Parés).
Noticia de El Portal Nou

No hay comentarios: