miércoles, 6 de junio de 2012

Federico Seyde habló de México y su política en la Universitat Internacional de Catalunya

El pasado 1 de junio, el profesor Federico Seyde, licenciado en Derecho por la UNAM y Doctor en Ciencias Políticas por la Universidad de Essex, impartió una conferencia a los alumnos del grado en Ciencia Política y Criminología de la UIC. Seydo habló del proceso de formación del estado mexicano y de los altibajos por los que ha pasado en los últimos dos siglos.
En la conferència, que tenia per títol “Desarrollo y situación actual de la política en México”, el professor Seyde va fer una introducció del context historicopolític del Mèxic dels segles XIX i XX i del difícil procés de formació: “ha estat complex i ha estat caracteritzat per l'alternança de períodes de relativa pau social, que han fet possible el desenvolupament social i econòmic, amb períodes d'inestabilitat i violència que han establert les bases de canvis institucionals profunds”. 
Un dels punts més convulsos és el problema del narcotràfic. Fernando Seyde va focalitzar la intervenció en el present polític del país i en el combat contra el narcotràfic els resultats del qual fins ara han estat molt descoratjadors. En aquest sentit, el professor mexicà va afirmar que “la irrupció de l'anomenada 'guerra al narcotràfic' fa sis anys i l'estat de violència generalitzada en què es troba immers el país a l'avantsala del procés electoral federal de 2012 fan imprescindible una anàlisi crítica dels problemes estructurals als quals la ‘democràcia mexicana’ s’ha hagut d'enfrontar en el passat recent, i certament s’haurà d'enfrontar en el futur immediat”. 
Seyde, professor de l’Institut Nacional d’Administració Pública de la Ciutat de Mèxic des de 1994, va explicar que el gran obstacle són els motius econòmiques i els interessos privats que hi ha darrere d'aquest problema. Després de la conferència, hi va haver debat interessant en el qual van poder participar els alumnes que havien assistit a l’acte.

No hay comentarios: