"El derecho a la vivienda y la crisis hipotecaria: la mediación civil" es el título de las jornadas que tendrán lugar la semana que vienen en la Aula Magna de la Universidad de Barcelona. A las jornadas se ha invitado a Edgar Elías Azar, magistrado y presidente del Tribunal Superior de Justicia y del Consejo de la Judicatura del Distrito Federal de México, para que explique el éxito de una experiencia pionera que se ha puesto en funcionamiento en México por la cual los creditores y deudores negocian un acuerdo con la ayuda de un mediador que se convalida en el Centro de Justicia Alternativa. También intervendrán la Presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, el director del Infonavit, Víctor Manuel Borras.
Segons Marina Romeo, professora del Departament de Psicologia Social de la Universitat , «es tracta de conèixer el model de primera mà, posar de manifest que hi ha una manera de fer front al conflicte amb solucions acceptables per ambdues parts i, sobretot, veure com millora la imatge de la institució financera davant de la població».
El dimecres 15, la jornada començarà amb un diàleg al voltant de la mediació civil i mercantil com a resposta eficaç davant la crisi hipotecària, en què intervindran Pascual Hernández, director general del Centre de Justícia Alternativa del Tribunal Superior de Justícia del Districte Federal de Mèxic, i Anna Llanza, directora del Centre de Mediació de Dret Privat de la Generalitat.
El programa de la jornada inclou la conferència «L’Infonavit: una política positiva per a un conflicte greu», a càrrec de Víctor Manuel Borràs, director d’Infonavit, i el panel d’experts «I demà què? Cap a la construcció d’una agenda per fer front al conflicte», en què participaran Carlos Ongay, corredor públic i mediador privat de Ciutat de Mèxic; Ada Colau, representant de la Plataforma Afectados por la Hipoteca , i Carles Sala, secretari general d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
Seguir leyendo en Más Información
El model mexicà i la possible aplicació a Catalunya
El model es troba en el Centre de Justícia Alternativa del TSJ del DF que gestiona la borsa de mediadors privats. El benefici és doble: d’una banda, el TSJ descongestiona el nombre de demandes de desnonament i, de l’altra, els creditors i l’Infonavit poden negociar, amb l’ajut d’un mediador, un acord favorable als interessos d’ambdues parts. Infonavit és una institució federal mexicana que vetlla pel dret a l’habitatge dels treballadors. Té sis milions de crèdits i espera un creixement anual de 500.000. Infonavit, al cap de tres mesos d’impagament, envia una carta en què convida el deutor a la mediació. La mediació es duu a terme als locals d’Infonavit i l’acord a què arriben ambdues parts es convalida al CJA i adquireix força de sentència judicial. Segons les dades d’Infonavit el grau de compliment dels acords de mediació és el doble que el de les sentències judicials. L’any 2010 es van subscriure 3.220 acords de mediació.
Els organitzadors de la trobada diuen: «Sense cap dubte, aquest model seria aplicable a Catalunya. Els problemes els trobem en l’actitud dels bancs (la por a perdre diners atès que les hipoteques són molt més elevades que el preu real de l’habitatge al mercat) i en la poca voluntat dels polítics per prendre decisions».
Un primer pas
Carles Sala, secretari general d’Habitatge de la Generalitat , va dir el mes d’abril passat, en declaracions a TV3, que la Generalitat volia fer obligatòria la mediació de l’Administració entre les entitats financeres i les persones hipotecades amb dificultats per fer front al crèdit, per evitar la solució dràstica de l’embargament amb acords en què s’estableixin noves formes de pagament. En aquest sentit, Sala va declarar que s’estava estudiant que els acords de l’Oficina de Mediació entre les entitats financeres i la ciutadania siguin obligatoris i vinculants.
L’organització de la jornada és a càrrec del Vicerectorat de Política Científica, del Departament de Psicologia Social, del màster oficial d’Intervenció Psicosocial i del màster de Gestió i Resolució de Conflictes: Mediació. Rep el suport del Centre de Mediació de Dret Privat del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
No hay comentarios:
Publicar un comentario