miércoles, 15 de septiembre de 2010

Entrevista a Francisca Méndez i Jordi Hereu, Cònsul de Mèxic a Barcelona i Alcalde de Barcelona

Alcalde Hereu, què ha significat aquest acte per l'Ajuntament de Barcelona?
La relació entre Barcelona, Catalunya i Mèxic és entranyable, de profunda amistat. Hi ha l'experiència de moltes persones que tenen el cor dividit entre Catalunya i Mèxic, Gent que va fer de Mèxic la seva casa quan va haver de marxar d'aquí en temps difícil. Avui a més hi ha molts mexicans que han fet de Barcelona casa seva. Per això voliem oferir el nostre cor, el cor de la ciutat, que és la Plaça de Sant Jaume, i el balcó de l'Ajuntament de Barcelona, a la comunitat mexicana.

Què en pensa de la comunitat mexicana a Barcelona?
És una comunitat molt activa, dinàmica, jove... He assistit als altres "gritos" que es feien al Poble Espanyol i allò és una festa impressionant, amb moltíssima gent. Per això m'esperava, tal com ha estat, que avui la Plaça Sant Jaume estigués plena de mexicans.

Ha estat a Mèxic, alcalde?
Si, hi vaig ser-hi en motiu del Fòrum Cultural de Monterrey, que va ser un acte molt emotiu ja que el Fòrum era un esdeveniment que havia nascut a Barcelona, i Monterrey va ser la segona seu. Vaig aprofitar per ser a Ciutat de Mèxic també. És un país amb molts reptes, ric, un país que vol tirar endavant. Vaig trobar-hi col·lectius de molts catalans, que avui són plenament mexicans, a qui els mexicans els van acollir en una època on aquí viure era dificultós. Per això, avui calia retornar també aquest fet amb aquest acte.

Señora Cónsul, qué importancia le da al hecho que el Ayuntamiento haya cedido este espacio?
Sin duda, en este Bicentenario de la Independencia de México, que es un acto excepcional, nos han ofrecido el balcón principal de la plaza más importante de esta ciudad. Es muy simbólico porque no es una celebración de México en Barcelona, sinó una celebración de México con Barcelona, el encuentro de nuevo de estos dos pueblos. Este evento manifiesta el éxito de esta relación

Fueron el exilio y la Guerra Civil las que marcaron esta relación.
Este hecho histórico sentó las bases de la relación entre México y Catalunya, una relación que resultó próspera y rica. Hemos avanzado hacia el futuro juntos. Hoy en día aún hay una importante presencia de catalanes en México, y también empresas mexicanas que se establecen en Catalunya. Las relaciones económicas y culturales son muy importantes. A los mexicanos les gusta mucho Barcelona, y el intercambio turístico es muy importante.

Señora Méndez, cuantos mexicanos hay en Catalunya?
Calculamos que entre 6000 y 7000 mexicanos, muchos de ellos estudiantes. Esto marca nuestra comunidad, que es muy activa, con mucha creatividad, muy artística. Gracias a ellos, el consulado cuenta con muchas actividades para estos festejos del Bicentenario.

En la fotografía Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona; Diego Celorio, Agregado Cultural; Francisca Méndez, Consul de México en Barcelona