miércoles, 10 de enero de 2018

L’artista mexicano-catalana Remedios Varo protagonitza l'inici de ‘Documentals d’Art’

El proper dimarts 30 de gener Casa Amèrica Catalunya enceta el cicle de Documentals d’Art, que pretén donar a conèixer el millor de la història de l’art llatinoamericà, i que tindrà la primera cita amb l’artista plàstica d’orígen gironí Remedios Varo per seguir amb Diego Rivera, Leonora Carrington i Roberto Matta, entre d’altres.

El cicle de documentals tindrà lloc als Cinemes Boliche de Barcelona un dimarts al mes a les 20:15 hores i anirà sempre acompanyat d’un cinefòrum amb experts en art.

Programa

Dimarts 30 de gener projectarem Remedios Varo: misterio y revelación (Mèxic, 2013, 67’), dirigit per Tufic Makhlouf Akl, en un dels pocs documents audiovisuals que existeixen sobre l’obra de Varo. Classificada per André Breton com una surrealista nata, Remedios Varo (Anglès, Girona, 1908 – Ciutat de Mèxic, 1963) va crear una mitología singular i va teixir un món màgic a les seves meravelloses pintures. Al costat de Leonora Carrington i Frida Khalo, va ser una de les grans pintores surrealistes a Mèxic.

Dimarts 6 de març projectarem Un retrato de Diego: la revolución de la mirada (Mèxic, 2007, 80’), dirigit per Gabriel Figueroa i Diego López, en un dels documentals que aborda de forma més completa l’obra de Diego Rivera. Quan s’acaben de cumplir 60 anys de la seva mort, oferim un retrat de la vida del mestre mexicà, el vincle entre la seva obra i la realitat, la influència del nacionalisme en l’art i la seva vinculació amb l’estètica i el context polític, així com les reflexions d’artistes i intel·lectuals de l’època actual.

Dimarts 3 d’abril projectarem Leonora Carrington y el juego surrealista (Espanya, 2012, 80’), documental dirigit per Javier Martín-Domínguez. A 100 anys del seu naixement i tan sols 7 de la seva mort, homenatgem Leonora Carrington, l'última surrealista. Dona lliure, va fugir de Londres a París amb el surrealista francès Max Ernst en un viatge que va ser el primer gran salt d’una biografia apassionant, la qual travessa continents, esdeveniments històrics i moviments artístics.

Aquesta sessió –com també les dedicades a Remedios Varo i Diego Rivera– comptaran amb un debat posterior amb la historiadora mexicana Alma Reza.

Dimarts 8 de maig
projectarem Intimatta (Chile, 2011, 122’), documental dirigit per Ramuntcho Matta, fill de Roberto Matta, arquitecte, humanista, pintor i poeta considerat el darrer representant del surrealisme a Xile. El treball de Matta va aportar noves dimensions a la pintura contemporània, malgrat la seva ruptura amb el moviment surrealista del 1947 i la seva readmissió el 1959. Amb el cop d’Estat a Xile el 1973, Matta es distancia definitivament del seu país, i el mural El primer gol del pueblo chileno (1971) va ser cobert per varies capes de pintura per ordre del règim. El seu fill Ramuntcho Matta participarà en el debat posterior a una projecció documental que du la seva autoria.(casaamericacatalunya)

No hay comentarios: