lunes, 6 de junio de 2016

Ciments Molins es llança a Llatinoamèrica




Ciments Molins, amb seu a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona), invertirà juntament amb els socis de les seves empreses participades 779,6 milions d'euros (873 milions de dòlars) fins al 2018 en les seves plantes de Colòmbia, Bolívia, Mèxic i unes instal·lacions en projecte a l'Argentina amb l'objectiu de sumar 4,2 milions de tones de capacitat als una mica més de 13 milions actuals. Així ho han explicat en una trobada amb premsa amb motiu de la junta d'accionistes el vicepresident primer de Ciments Molins, Joan Molins, i el seu conseller delegat, Julio Rodríguez, que han explicat que aquests projectes acabaran entre finals d'aquest 2016 i 2018. 

El projecte més innovador és el d'una nova planta de producció de ciment en Saint Louis (Argentina) a través de Cementos Avellaneda, participada per Ciments Molins i Votorantim Cimentos del Brasil, que entrarà en servei a final del 2018 i que sumarà una capacitat de 700.000 tones al grup. 

Aquestes instal·lacions suposarien una inversió de 165,2 milions d'euros (185 milions de dòlars), si bé la iniciativa encara està en estudi perquè està supeditada a la construcció d'una línia elèctrica pública que subministri l'energia suficient a la factoria: "Estem en negociacions amb el Govern argentí i, si tot va bé, podríem tancar el conveni en les pròximes setmanes o mesos", ha dit Rodríguez. Un altre projecte a l'Argentina és l'ampliació de la fàbrica de ciment a Olavarría, que estarà operativa abans de finalitzar 2017 i que sumarà una capacitat de 170.000 tones. 

Una altra inversió és el desenvolupat juntament amb el grup colombià Corona per construir una cimentera a Colòmbia, que entrarà en funcionament l'últim trimestre del 2018, amb una capacitat de producció d'1,35 milions de tones anuals i que suposarà una inversió de 291,2 milions d'euros (326 milions de dòlars). 

A final d'aquest 2016 entrarà en servei la nova planta de producció de ciment a Bolívia a través de Yacuces, societat en la qual Ciments Molins participa juntament amb Votorantim, i aquest projecte representa una inversió de 165,2 milions d'euros (185 milions de dòlars) i sumarà un milió de tones de producció. 

La companyia catalana també participa a través de Corporació Moctezuma en la construcció d'una segona línia de producció a la fàbrica d'Apazapan (Mèxic), que duplicarà la seva capacitat de producció amb una inversió de 131,3 milions d'euros (147 milions de dòlars); el projecte entrarà en servei a final d'aquest 2016. Ciments Molins invertirà un total de 139 milions d'euros aquest 2016 a títol propi: 11 milions en les seves societats nacionals i 128 en les internacionals, que estan actuant de motor davant de la caiguda del consum de ciment a Espanya. 

Espanya torna a caure

I és que l'any passat les licitacions de l'administració van caure un 25%, i es preveu una nova desacceleració per al present exercici: "Les xifres de contractació d'obra pública són molt negatives, i les obres ja contractades s'estan desenvolupant amb molts retards", ha dit Rodríguez, que ha citat com a exemple l'estació de l'AVE de La Sagrera, a Barcelona. El consum de ciment a Espanya va arribar al seu pic màxim el 2007, amb 56 milions de tones a causa de la bombolla immobiliària, i va anotar set anys de caigudes successives fins que el 2015 va registrar un lleuger increment, situant-se en 11,4 milions de tones, i les previsions per a aquest 2016 són un descens de l'1,2%, fins a 11,2 milions de tones, fet que suposa un 80% menys respecte al 2007. 

Joan Molins ha explicat que la companyia no és gaire optimista amb l'evolució del mercat intern: "Pot ser que algunes de les fàbriques que tenim parades acabin desapareixent. Intentarem que ens costi tan poc com es pugui quan això hagi de passar", i ha citat com a exemple els forns de Sant Vicenç dels Horts. Ciments Molins va registrar un resultat net de 50,8 milions d'euros el 2015, un 65% més, amb un deute de 190 milions, i en el primer trimestre d'aquest 2016 ha obtingut un benefici de 15,36 milions, un 1,7% més, un resultat afectat negativament per la depreciació de les divises. Font: el Món.

No hay comentarios: