jueves, 17 de abril de 2014

"L'enigma Gironès" participará en el 5 BCN Sports Film

El 5º BCN Sports Film ha incluido la coproducción mexicana-catalana "138 segons, l'enigma Gironès", en su sección oficial. Las productoras son Evohé Films, La Media Luna Producciones (México) y Televisió de Catalunya. Josep Gironès fue un mito mundial del boxeo de los años veinte y treinta del siglo XX, campeón de Europa y conocido como El Rei del Knockout, El Bulldog o El Crack de Gràcia. Huyó a México después de la Guerra Civil.
La seva carrera va ser meteòrica, no tenia rival a tot Europa, però va desaparèixer del ring misteriosament per convertir-se, temps després, en escorta del president de la Generalitat de Catalunya en la Segona República, Lluís Companys. En acabar la Guerra Civil Espanyola, va fugir a Mèxic i va deixar dona i filla acusat de torturador. Mentre era a l'exili es va provar la seva innocència, però no va tornar mai. Anys després i en democràcia, només una placa a casa seva recorda on va néixer. Què el va dur a retirar-se de sobte? Per què va fugir a Mèxic? Per què només els més grans recorden els seus enfrontaments amb el gran rival nord-americà Freddie Miller? "138 segons. 
L'enigma Gironès" s'apropa a aquestes incògnites, una història de noms propis i alhora universal. El guió vertebra la història en diferents línies temporals per construir la desconcertant vida de Gironès. Reporters o aficionats a la boxa i familiars entrellacen els fils d'una biografia que va molt més enllà de l'esport, per situar-nos en la dimensió humana de Gironès: com construeix la seva vida, com afronta els seus èxits i les seves derrotes, quins vincles crea i manté al llarg del temps i quin rastre deixa quan ja ha mort. Una delícia de documental que no us deixarà moure's del seient fins a l'última imatge. El documental es va estrenar a la secció Xtra del Docs Barcelona el maig del 2013 i una setmana després el va emetre el programa "El documental", concretament, el dia 6 de juny, al 33.

No hay comentarios: