lunes, 28 de abril de 2014

El mexicano Miguel Chevalier expone sus píxeles en Sitges

Power Pixels 2014 presenta a Sitges –i, per primer cop, a Catalunya– les darreres recerques artístiques de Miguel Chevalier mitjançant diverses instal·lacions de realitat virtual i una sèrie d'obres fixes. La mostra reuneix tretze obres del reconegut artista mexicà, on predomina la força del píxel, punt fonamental de la imatge digital i motiu recorrent del treball d'aquest artista precursor de les arts virtuals. Equivalent a la pinzellada pictòrica, el píxel ampliat, fix o en moviment, esdevé autònom i crea universos abstractes impregnats de poesia.
La instal·lació central de l'exposició, L'origen del món, cobreix una de les parets de la Fundació amb una capa de píxels que evolucionen cap a l'infinit. Aquesta obra de realitat virtual generativa i interactiva s'inspira en la biologia, en els microorganismes i en els autòmats cel·lulars. Les cèl·lules es multipliquen en abundància, es divideixen, es fusionen, proliferen a un ritme ara ràpid, ara lent. Tot es combina, es disgrega i es deforma amb una rapidesa absoluta. Aquests universos orgànics s'uneixen a universos constructivistes de píxels en 60 quadres successius. Aquestes creacions digitals es complementen amb diverses obres penjades o en pantalla, com ara les obres lluminoses Píxels infinits, que conviden l'espectador a submergir-se en un univers de llum infinit.
Miguel Chevalier és un dels artistes digitals de referència en l'actualitat. Pioner de l'art virtual, utilitza, des de 1978, la informàtica com a mitjà d'expressió en el camp de les arts plàstiques, i ha destacat internacionalment com un dels pioners en l'art virtual i digital. La seva obra ha estat exposada en rellevants centres internacionals d'art contemporani, museus i festivals. Només en els últims tres anys ha exposat a París, Venècia, Brussel·les, Mèxic i Miami, entre d'altres.
A la passada edició de la fira Art Paris, el 27 de març, va protagonitzar la sessió inaugural amb una obra que va cobrir virtualment la façana del Grand Palais. L'obra experimental i pluridisciplinària de Miguel Chevalier reformula els temes essencials de la història de l'art. El seu treball aborda la qüestió de la immaterialitat a l'art, així com les lògiques induïdes per ordinador, com ara la hibridació, la generació, la interacció o la representació en xarxa. Desenvolupa diverses temàtiques –la relació entre la naturalesa i l'artifici, l'observació dels fluxos i les recerques que organitzen les nostres societats contemporànies, l'imaginari de l'arquitectura i les ciutats virtuals–, que proporcionen unes imatges que qüestionen constantment la nostra relació amb el món.

No hay comentarios: