jueves, 31 de enero de 2013

"Tamales verdes de la Candelaria", receta de Gerardo Salinas

Esta semana en nuestra sección gastronómica "De chile, mole y pozole", les compartimos la receta creada por nuestro colaborador Gerardo Salinas. Es una receta especial, teniendo en cuenta que el próximo fin de semana celebramos la fiesta de la Candelaria.

Tamales verdes para el día de la Candelaria (20 unitats) 
- 1 kg de farina de blat de moro nixtamalitzat 
- Coriandre 
- 1 pit de pollastre 
- 1/2 Culleradeta de llevat en pols 
- Tomàquets verds (Tomatillo) de llauna 
- 1 gra d’all 
- Una mica de ceba 
- Xilis verds al gust 
- Fulles de panotxa de blat de moro (dues si son petites per cada tamal o una de sola per embolicar-los)
- 400 o 500 g de llard 
- Sal al gust 
Posem en remull en aigua les fulles de panotxa durant una hora fins que siguin tovetes. 
Prepararem el farcit del tamal: Primer hem de bullir el pollastre amb una ceba, coriandre i sal al gust, quan estigui cuit, l’esqueixem i guardem el caldo. En una liquadora posem a moldre un gra d’all, un trosset de ceba, els xilis al gust (per a europeus més o menys amb 3 en tenim prou), 8 o 9 tomàquets verds, 1 tassa del caldo de pollastre i sal al gust. Aboquem la salsa a una cassola, hi afegim el pollastre esmicolat i que arrenqui el bull. Ho reservem. 
Ara prepararem la massa: Batem en fred el llard amb una batedora de varetes, fins que sigui cremós i blanquet, després incorporem poc a poc la farina de blat de moro, afegim el llevat en pols, sal al gust i caldo a poc a poc fins que la massa deixi de ser enganxosa. 
Agafem una fulla de blat de moro i hi posem una cullerada ben plena de massa a l’extrem ample i l’aplanem. Damunt la massa hi posem una cullerada de farcit de la salsa amb el pollastre, emboliquem la fulla tancant la massa perquè no surti la salseta. Dobleguem la punta petita de la fulla cap a sota fent un paquet. 
Després col•loquem els tamals drets (amb la obertura cap amunt) dins d’una vaporera amb aigua, ho tapem amb paper d’alumini i la tapadora ben hermètic. 
Ho coem durant 1 hora i quart a foc mig. Hem de vigilar que no s’acabi l’aigua de la vaporera, sinó es cremarien els tamals. Quan faci una hora que s’estan coent, podem mirar si ja estan cuits. Ho sabrem quan la massa desenganxi de la fulla de blat de moro. 
Bon profit i feliç dia de la Candelera!


No hay comentarios: