miércoles, 19 de diciembre de 2012

La obra más mexicana de Pau Casals, en Canal 33

El próximo lunes 24, a la 22.50, el Canal 33 presenta el documental "Un poema a l'exili. El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra", un documental producido por El Cant dels Ocells, Inc. (Puerto Rico - EUA) y Soul Produccions, SL (Catalunya), en coproducción con Televisió de Catalunya, Puerto Rico Film Commission y Programa Ibermedia y la participación del ICEC. El documento narra la creación del Pesebre, estrenado en Acapulco en 1960.
 "Un poema a l'exili" és la història d'una obra a quatre mans. D'una amistat entre dos homes que la va fer possible. És la història d'un missatge de pau que va recórrer el món. És la història d'un poema que es va convertir en música. Amb motiu del 50 aniversari d'"El pessebre" (1960 - 2010) -la composició més important del músic Pau Casals – s'explica la història inèdita de la peça musical, que a l'origen va ser un poema escrit pel poeta Joan Alavedra. Arran de la derrota a la Guerra Civil Espanyola, el 1939, molts polítics, artistes i intel·lectuals catalans van haver d'exiliar-se a França, entre ells el músic Pau Casals i el poeta Joan Alavedra. 
Els dos homes van compartir un exili forçós que va donar lloc a una profunda amistat i una relació creativa que va desembocar en la creació d'una obra artística en conjunt: "El Pessebre". Al principi, el poema d'Alavedra, que parla del naixement de Déu i que va guanyar els Jocs Florals de Perpinyà (1943), es converteix en música quan Casals decideix convertir-lo en un oratori. L'obra adquireix, doncs, un doble significat que serveix per construir el pacifisme i el compromís polític dels dos amics: d'una banda constitueix un fortíssim element identitari de la catalanitat a l'exili i de l'altra representarà un missatge de pau que es tornarà universal. La composició d'aquesta peça musical va començar a França i es va acabar a Puerto Rico, l'últim lloc on va residir Pau Casals durant l'exili. L'estrena d'"El Pessebre" es va fer a Acapulco, Mèxic, el 1960. Després es va interpretar per tot el món; el 1963 i 1967, a la seu de l'ONU per commemorar el Dia de les Nacions Unides.

No hay comentarios: