miércoles, 30 de mayo de 2012

Representants acadèmics, polítics i associatius debaten sobre el català i la immigració

El Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració de la Universitat Pompeu Fabra (GRITIM-UPF) organizó hoy miércoles una mesa redonda sobre Lengua e Inmigración en Catalunya, con el objetivo de recoger las reflexiones que se hacen desde los ámbitos políticos, académico y asociativo en torno de este tema de actualidad.
Representants de tots tres àmbits han exposat  la feina que s’està fent des de Catalunya en aquest àmbit. El debat ha girat en torn de quatre eixos: 1. Quin ha estat l’efecte de la immigració en la llengua catalana? 2. Quins mecanismes s’han posat en marxa per fer del català la llengua comuna? 3. Quina és la percepció per part dels nous ciutadans de la realitat social catalana? 4. Quins són els reptes de la immigració en una llengua d’abast mitjà, com la catalana, que conviu amb una llengua oficial a l’Estat i una altra d’hegemònica a nivell internacional? 
Entre los ponentes estaba Ricardo Zapata, de Gritim UPF, Xavier Bosch, director General d'Immigració de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Monteagut, de la Direcció General de Política Lingüística, Hassan Saliba de la Taula Ciutadana de la Immigració, y los expertos Carmen Junyent, Joan Pujolar y Mercè Soler. Uno de los datos más significativos fue que mientras que un 80% de los inmigrantes en Catalunya entiende el catalán, solo un 25% lo habla.
El presidente de MEXCAT, César Cárdenas asistió de invitado desde la fila cero para realizar varios comentarios en torno a las mesas y contribuir a la reflexión conjunta.

No hay comentarios: