miércoles, 30 de mayo de 2012

Juan Pablo Esquivel, uno de los 10 jóvenes más innovadores del año

El investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), ubicado en Cerdanyola del Vallès, Juan Pablo Esquivel, ha sido escogido por la revista Technology Review del Massachussets Institute of Technology (MIT) como uno de los 10 jóvenes más innovadores del año. Con solo 30 años, este joven tapatío que ya lleva siete en España, ha sido reconocido por una de las universidades más prestigiosas del mundo en el sector por su trabajo en las fuentes de energia miniaturizadas para dispositivos portátiles de diagnóstico. Para Esquivel, este reconocimiento supone un gran honor y una gran satisfacción. Muchas felicidades!
La investigació d’Esquivel proposa la miniaturització de fonts d’energia, bateries, que funcionen amb combustible. L’objectiu és fer-les servir en aplicacions portàtils de sistemes de diagnòstic i anàlisi clínica. Es pot aconseguir així un “xip que integri tots els processos que normalment es realitzen en un laboratori, que aporti un diagnòstic ràpid i que, a més, pugui traslladar-se a qualsevol part perquè no necessitaria corrent elèctric”. Molts dispositius de diagnòstic i anàlisi clínic portàtils no s’arriben a comercialitzar pel problema de l’autonomia energètica. La proposta d’Esquivel, però, suposa donar resposta a aquesta manca d’autonomia amb un sistema que, a més de funcionar com a bateria, també actua com a una bomba hidràulica de tal forma que s’aconsegueix un aprofitament energètic més eficient. 
L’investigador del CSIC explica que a partir d’ara continuarà treballant per integrar les fonts d’energia miniaturitzades en més aplicacions i per optimitzar-les. Paral·lelament, i un cop analitzades les necessitats del mercat, Esquivel es planteja una nova proposta: “una plataforma universal, flexible i personalitzable de petita grandària que pugui aplicar a l’anàlisi de fluids biològics per detectar infeccions, insuficiències i patologies”. Visió de futur Juan Pablo Esquivel destaca que en tota aquesta investigació no ha estat sol. L’exdirectora de la seva tesi, Neus Sabater, ha estat una estreta col·laboradora que ara es converteix en la seva sòcia en projectes de futur. Juan Pablo Esquivel va néixer a Guadalajara, Mèxic, i va estudiar enginyeria mecatrònica a l’Institut Tecnològic de Monterrey. Va fer un màster i es va doctorar en micro i nanoelectrònica a la UAB i el seu projecte l’ha desenvolupat a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, del CSIC. Esquivel ha realitzat enguany el curs d’administració d’empreses From University to Business a la UAB amb l’objectiu de fundar una companyia que converteixi els seus projectes experimentals en productes comercials.

No hay comentarios: