martes, 14 de febrero de 2012

La activista mexicana Imelda Marrufo llega a Valencia

Més de 3.000 dones van ser assassinades al llarg de 2011 a Ciudad Juárez, Mèxic. La xifra gela encara més la sang si es compara amb les 67 que moriren a tota Espanya al llarg de 2011, un fet que ja de per si indigna -i amb molt raó- a la majoria de la població del nostre país. El cas de Ciudad Juárez és un dels més estudiats a causa de la brutalitat amb què parlen els números, però també per la forma en què moren les dones: moltes d'elles apareixen soterrades a solars o llançades a algun abocador.
Les causes d'esta lacra social a la ciutat mexicana mai no s'han pogut determinar amb exactitud, però la situació sí s'ha analitzat en moltes ocasions. Nombrosos documentals apunten cap a una policia corrupta -entre d'altres motius, perquè Ciudad Juárez es troba al costat de la frontera estatunidenca i pot col·laborar amb les màfies de la immigració- que no tracta de fer res per acabar amb la impunitat dels assassins. Totes les sospites fan pensar també que l'abundància de narcotraficants i de dones humils i treballadores a l'àrea és un còctel explosiu que només una actuació diligent de la policia podria aturar. I és precisament eixe el motiu pel qual la Cort Iberoamericana de Drets Humans condemnà en 2009 l'Estat mexicà: per “falta de prevenció i atenció” davant els assassinats de dones a la ciutat.
Estes i altres qüestions relacionades amb una de les urbs desgraciadament més en boca de tots als telediaris seran l'objecte d'estudi esta vesprada a un seminari que s'impartirà a la Universitat de València. Imelda Marrufo Nava, advocada i coordinadora de la Xarxa Mesa de Dones de Ciutat Juárez l'impartirà demà, sota el títol Violència estructural de gènere: el cas de Ciutat Juárez, a la sala Mariano Peset de la Facultat de Dret (19 hores). L'acte està organitzat per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH), que ha col·laborat amb el Comité de Solidaritat amb Mèxic.
Seguir leyendo en Más Información


La Mesa de Dones de Ciutat Juárez és una xarxa integrada per 13 organitzacions que treballen els temes de violència contra les dones, desenvolupament social des del gènere, drets humans de les dones i incidència en les polítiques públiques. Les organitzacions que integren la xarxa treballen en 30 barris de Ciutat Juárez de manera directa, però han elaborat propostes per a tota la ciutat. Compten amb 18 centres d’atenció i desenvolupament de les dones, amb un terme mitjà de 10 a 15 anys d’experiència. En aquests centres han proporcionat serveis de salut, refugi per a víctimes de violència, assessoria jurídica i psicològica, defensa dels drets humans, i intervenció comunitària per al desenvolupament. També han desenvolupat diversos programes educatius amb perspectiva de gènere, diplomatures i materials educatius. El seu objectiu és elaborar propostes que incidisquen en les polítiques públiques per a assolir el compliment dels drets de les dones i generar una cultura d’equitat de gènere.
Creat en l’any 2005, i dirigit en l’actualitat per la professora Consuelo Ramón,l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València ha rebut del Ministeri d’Educació la Menció d’Excel·lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. L’IDH va obtindre en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Ingenio 2010. L’institut forma part d’un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de les Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. El projecte seleccionat es denomina El temps dels drets i el seu investigador principal és el professor Gregorio Peces-Barba. Consolider-Ingenio 2010 és la principal via de finançament del Pla Nacional d’Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011 per a projectes d’alta qualitat. Va ser la primera ocasió que un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtindre una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.

No hay comentarios: