Adriana Ruiz, membre de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC, ha estat una de les deu dones seleccionades pel programa “Mujeres por el Clima”, de la Secretaria de Medi Ambient de Ciutat de Mèxic (SEDEMA), d’on és originària. Ruiz s’hi havia presentat amb un projecte per valoritzar els residus orgànics amb l’objectiu de produir energies netes.
El seu objectiu és generar biogàs a partir de la brossa orgànica que produeixen en el seu dia a dia els restaurants i les cafeteries. De fet, el seu projecte estima que només a Ciutat de Mèxic s’acumulen a l’entorn de 13.000 tones de residus cada dia, el 46% dels quals són orgànics i es podrien aprofitar. Per això proposa l’adaptació de biodigestors que permeten generar aquest gas, que es pot utilitzar com a energia elèctrica al mateix lloc d’on procedeixen els residus.
El premi li permetrà rebre assessorament tècnic per a la posada en marxa del projecte, que ara mateix es troba en fase pilot a quatre restaurants. A més, va poder presentar la iniciativa a la segona cimera “Mujeres por el Clima”, el 26 de febrer a Ciutat de Mèxic. La seva proposta va ser elegida d’entre les 76 presentades, totes de solucions per mitigar el canvi climàtic a la capital mexicana.
Actualment Ruiz està fent la seva tesi doctoral sobre sostenibilitat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), sota la direcció de Marta Guadalupe Rivera, directora de la Càtedra d’Agroecologia de la UVic-UCC. És, a més, directora de Sustenta Estrategia Ambiental, una empresa que transforma les necessitats de gestió de brossa orgànica i grasses dels seus clients en un estalvi operatiu.
No hay comentarios:
Publicar un comentario