miércoles, 25 de octubre de 2017

El GEXEL ret tribut a Ramón Xirau, poeta i filòsof de l'exili republicà


Ramón Xirau ens va deixar el mes de juliol passat. Una jornada a la Facultat de Filosofia i Lletres retrà homenatge, el proper 23 d'octubre, a qui va ser una destacada figura de l'exili literari republicà a Mèxic. L'obra de Xirau estableix un fort nexe entre la filosofia i la poesia.


El 23 d'octubre, el Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL-CEFID) de la UAB organitza una jornada en memòria de Ramón Xirau (1924-2017), destacat poeta i filòsof exiliat a Mèxic que va ser nomenat doctor honoris causa per la UAB el 1983. La trobada tindrà lloc a les 16 h, a la sala de juntes, i tractarà sobre els diferents vessants de l'obra de Xirau com a pensador, poeta i crític literari. Aquesta activitat està lligada el projecte de recerca "El legado filosófico del exilio español de 1939: razón crítica, identidad y memoria".

Xirau va emprendre amb 12 anys el camí de l'exili primer a França i més endavant a Mèxic, on va seguir la seva carrera acadèmica. Va estudiar filosofia a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i va continuar la seva formació al Colegio de México, a l'Instituto Anglo-Mexicano, a la Pennsylvania State College i a Oxford. Va doctorar-se a la UNAM i va exercir la docència a nombroses institucions mexicanes, nord-americanes i britàniques.

Va ser col·laborador d'Erich Fromm i, des dels inicis, va alternar les obres de pensament filosòfic i de poesia. Tota la seva producció i el seu pensament estan marcats pel nexe entre la metafísica i la poesia. És autor d'obres com Método y metafísica en la filosofía de Descartes, Duración y existencia, Sentido de la presencia, Palabra y silencio o Poesía y conocimiento. Va rebre distincions tant a Espanya com a França i a Mèxic i va ser, entre altres càrrecs, vicepresident de l'Asociación Mexicana de Filosofía.

La jornada serà inaugurada per Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres; per Manuel Aznar, director del GEXEL-CEFID; i per Antolín Sánchez, investigador de l'Institut de Filosofia del CSIC. A continuació, Sánchez participarà en una taula rodona juntament amb Jaume Aulet, José Ramón López García i Fernando Valls, professors de la UAB, i amb Sergio Sevilla, professor de la Universitat de València. Seguidament, Ambrosio Velasco, professor de la UNAM, pronunciarà la conferència "Ramón Xirau. Miradas diversas desde su Facultad de Filosofía y Letras". (UAB)





No hay comentarios: