lunes, 14 de marzo de 2016

Un catalán en la cámara de comercio USA-México

Un catalán forma parte de la mesa anula d la Camara de Comercio USA-México en la que se han debatido las benevolencias de las reformas mexicanas en los sectores energéticos y de telecomunicaciones, se ha constatado el impacto positivo que tendrían en corto termino los ciudadanos de una hipotética Cataluña independiente que pudiese desplegar desde cero a un nueva regulación en materia competitiva en ambas actividades económicas. 

Jaume Sués Caula és un empordanès expert en els sectors energètics i de telecomunicacions a Llatinoamèrica, i ja fa 4 anys que viu a Mèxic DF. Actualment actua de consultor per les diverses entitats públiques i en el sector privat, en les oportunitats de d'inversió i les estratègies empresarials adequades, ha participat en la taula rodona anual organitzada per la CambraMexico & US Antitrut and Competition Regulation. 

A l'esdeveniment, s'ha debatut l'impacte que s'espera en els mercats energètics i de telecomunicacions que els experts de la industria esperen en el sector energètics (on Mèxic té una elevada dependència de la seva pròpia producció de cru) i de les telecomunicacions. En concret, en el marc d'aquestes reformes s'impulsen col·laboracions públic-privades per al foment de la competitivitat i l'impuls de la connectivitat con a eina de desenvolupament social. 

"Les bones col·laboracions públic-privades combinen mecanismes per a què el sector públic mantingui la capacitat de planificació i influència per tenir èxit en la implantació dels seus objectius polítics i socials, amb el know how de les empreses privades per a fer-ho de forma eficient i competitiva. Aquesta tendència creixent ja la vam identificar per Catalunya al 2007, i, de fet, la vam incloure al definir el Pla Estratègic de l'INCASÒL (Institut Català del Sòl) 2008 - 2011, basant-nos en les millors pràctiques anglosaxones". 

Avui, aquesta tendència ja és un mecanisme generalitzat a US, Europa (menys desenvolupat a Espanya), i compta cada cop mes amb més implantació a Llatino-Amèrica. 

Consultat per la situació de la regulació d'aquests dos sectors a Espanya, Jaume Sués considera que encara hi ha massa llegat de polítiques proteccionistes des d'abans de l'entrada d'Espanya a Europa, i que avui encara impliquen serveis de baixa competitivitat que impedeixen que els ciutadans de l'estat gaudeixin de servies amb estàndards europeus. “A la resta d'Europa, pel mateix preu de banda ample, un consumidor gaudeix de 10 vegades més velocitat de connexió i una molt millor atenció telefònica” Opina que, començant des de zero, una hipotètica Catalunya independent tindria la llibertat per desenvolupar regulacions modernes en matèria energètica (especialment per al desenvolupament d'energies renovables) i de telecomunicacions, que crearien un impacte directe a curt termini en la butxaca dels ciutadans a l'hora que millorarien els serveis que rebrien i l'impacte social que n'esdevindria. Font: NewBusiness.

No hay comentarios: