viernes, 3 de enero de 2014

Pagès Editors edita "Butlletí", recuerdo del exilio catalán en Guadalajara (JAL)

El historiador Josep M. Figueres recuerda hoy en el diario Avui, la publicación del exilio catalán en Guadalajara (Jalisco) llamada Butlletí, impulsada por Josep M. Murià i Romaní:
Butlletí no era exactament una publicació personal com les Cartes obertes (1943), de Jaume Miravitlles, o els Fascicles Literaris (1958-59), de Pere Calders, però s'hi acostava: hi havia darrere un sol home, Josep M. Murià i Romaní, que la dirigí des del número 1 (febrer del 1961) fins al darrer, el 180 (gener del 1976). El seu fill, José M. Murià i Rouret, ha tingut cura de l'actual edició.
Murià pare va exiliar-se a Mèxic i s'instal·là a Guadalajara. Mai no es rendí i treballà activament en la difusió de la cultura catalana, participant a les iniciatives culturals de l'exili com els Jocs Florals i el Centre Català amb una obstinació sostinguda al llarg de la seva vida per preservar la identitat davant els embats anorreadors del centralisme espanyol encarnats en el franquisme.
La popular papereria Barcino tenia redacció i impremta a la mexicana capital de Jalisco, la ciutat de Guadalajara que va acollir Catalunya com a nació convidada a la Fira Internacional del Llibre. Allà es va editar, al Colegio de Jalisco, sota la direcció de Murià i Rouret, una insòlita col·lecció de llibres sobre cultura catalana a Mèxic, en una iniciativa editorial única al món i tristament desapareguda, i no per voluntat mexicana.
El Butlletí apareix en facsímil, seguint altres dues revistes d'exili com Endavant, la publicació socialista de Josep Pallach, i Quaderns de l'Exili, la combativa nacionalista de Joan Sales.
Seguir leyendo el articulo aquí

No hay comentarios: