jueves, 31 de octubre de 2013

NdP: Se inaugura el Altar de Muertos en el Espai Mallorca

NOTA DE PREMSA 30 d’octubre de 2013 
Altar de Morts a l’Espai Mallorca en homenatge als periodistes i escriptors assassinats a Mèxic 
El dimecres 30 a les 12h l’Espai Mallorca, el PENcatalà i Mexcat han realitzat un homenatge als periodistes assassinats a Mèxic amb un Altar de Morts 
L’Espai Mallorca, el PEN Català i Mexcat (Asociación cultural mexicano catalana) han recordat els periodistes assassinats a Mèxic amb un altar i una lectura de poemes. Enguany l'Espai Mallorca, MEXCAT i el PEN Català han volgut fer aquest acte de record i homentage als periodistes i es escriptors lllatinoamericans denunciant que la situació d’aquests col.lectiu empitjora dia rera dia. La campanya del PEN internacional s'ha extés ara també a Hondures i Brasil. 
Pau Vadell, coordinador del comitè d’escriptors perseguits del PENcatalà ha explicat que ara fa dos anys el PEN català, a nivell internacional, va fer una campanya per tal de denunciar les agresions i assasinats de periodistes mexicans. Vadell ha declarat que “la informació és una font de riquesa per la cultura i la cultura a molst no interessa. A més de tots aquests assassinats, altre centenar llarg de periodistes han desaparegut i molts han estat censurats, agredits i manipulats” 
A l’acte a la sala polivalent de l’Espai Mallorca, reinagurat el passat 27 de setembre ,també hi han assistit Albert Torras, sots president de MEXCAT, i els poetes i escriptors Carles Morell que ha llegit el poema “La revolta dels silencis” de Sílvia Aymerich i Lemos , Joan Tomàs Martínez que ha llegit poemes propis i Joana Abrines que ha recitat “Aprenc a dir que no” de Montserrat Abelló A Mèxic, almenys 49 periodistes de mitjans en paper i internautes han mort des de desembre de 2006 i almenys altres 9 han desaparegut en el mateix període. Segons les estadístiques del mateix govern de Peña Nieto, unes 35 persones foren assassinades cada dia a causa de la delinqüència organitzada al país. 
A Hondures , almenys 28 periodistes han estat assassinats des del juny de 2009, mentre que al Brasil , almenys 11 periodistes han estat assassinats des de 2010 . La impunitat d'aquestes morts és la norma. Gairebé un centenar d’escriptors i periodistes han estat assassinats l’última dècada a Amèrica Llatina. Mèxic és el país que més ha patit la violència cap a aquest sector, i la cultura i la llibertat d’expressió se n’han ressentit. L'Altar de morts és un element fonamental en el conjunt de tradicions mexicanes del Día de los Muertos, que se celebra el 2 de novembre i coincideix amb Tots Sants o Dia dels Difunts, i que consisteix a instal · lar altars domèstics en honor dels morts de la família. 
L'Altar de Morts és una construcció simbòlica de les creences mesoamericanes sintètiques per retre tribut als avantpassats familiars, als difunts propers o a personatges il · lustres

No hay comentarios: