martes, 24 de septiembre de 2013

Crónica sobe el Grito en Sant Joan. De El Ripollés.info

En nou anys la Festa del Grito no només s'ha convertit en una cita ineludible per la colònia mexicana de Catalunya sinó que els veïns de Sant Joan de les Abadesses se l'han fet seva. A més, per segona vegada, la proximitat amb la Diada ha fet que a banda de commemorar la independència del país nord-americà la plaça va clamar per la plena sobirania del nostre país després del cant dels Segadors. En una jornada de festa i celebració també hi va haver un record pels damnificats dels desastres naturals de la darrera setmana a Mèxic.
Dues tempestes tropicals, Manuel i Ingrid, han provocat quasi un centenar de morts, desenes de desapareguts així com un milió d'afectats. L'alcalde Ramon Roqué s'hi va referir en el seu discurs i es va guardar un minut de silenci just abans del Grito que un any més va anar a càrrec de la consol Norma Ang des del balcó consistorial.
La celebració commemmora el Grito de Dolores (16 de setembre de 1810), l'espurna per iniciar la llarga guerra de la independència mexicana. Més de 200 anys després, Sant Joan de les Abadesses torna a recordar els fets succeïts al municipi de Dolores Hidalgo i que van suposar la sublevació contra l'autoritat virreinal de Nueva España.
Més enllà pel record dels afectats, la plaça Major es va tornar a omplir de productes mexicans, actuacions musicals i de dansa i activitats per als més menuts per tal d'assaborir una mescla del més representatiu de les celebracions més tradicionals d'aquell país. A més, es va organitzar una conferència musicada a càrrec de Luis Castañón sobre la vida i música de Manuel M. Ponce. Per altra banda, la secció local d'ERC va dur a Sant Joan el diputat Joan Tardà que precisament, tal com va fer la plaça, va relacionar les independències mexicana i catalana.

No hay comentarios: