miércoles, 3 de julio de 2013

Ventura Pons, homenatjat a Mèxic

La Cineteca Nacional de la capital Mexicana presentarà una retrospectiva de l’obra de Ventura Pons a partir de l’11 de juliol, on s’exhibirà gran part de la seva obra. A les seves sales es projectaran 18 dels 25 llargmetratges que ha dirigit en la seva prolífica carrera. Es tracta de la retrospectiva més completa de les més de 30 que han ensenyat el seu cinema. 
Serà un recorregut amb els seus films més representatius, des de 1977 amb Ocaña, retrat intermitent, fins 2012 amb Un berenar a Ginebra. A més, a la mateixa Cineteca i en el marc del Festival de Cine Europeu, s’exhibirà Any de Gràcia, el film que va dirigir Ventura Pons el 2011. Prèviament, el 4 de juliol, la Cineteca de Nuevo León de Monterrey, presentarà una mostra de 6 títols en el marc del Festival de Cinema Gai, on Ventura Pons serà el convidat d’honor. A més, el Festival li dedicarà la nit inaugural “aVENTURA”, festa que coincidirà amb la projecció de Carícies. 
Després de dirigir una vintena d’obres teatrals, Ventura Pons va rodar el seu primer llargmetratge el 1977, Ocaña, retrat intermitent, seleccionada oficialment pel Festival de Cannes. Amb vint-i-cinc llargmetratges, vint-i-tres d’ells produïts amb la seva companyia Els Films de la Rambla, S.A., s’ha convertit en un dels directors més internacional de Catalunya. La seva obra apareix contínuament en els programes dels millors Festivals internacionals, com la Berlinale, on ha aconseguit la seva presència durant cinc anys consecutius. A més, ha estat homenatjat als Festivals de Chicago, Montpellier, Galway, Bogotà, Tessalònica, Belgrad, Dijon, Luxemburg, Piestany, Monterrey, Torí i Lima. A banda de les nombroses retrospectives que li han dedicat, Ventura Pons ha rebut nombrosos premis internacionals, com el Gloria Award a Chicago (EUA)o el Galway Hooker a Irlanda, entre d’altres i al nostre estat, un Premi Ondas, la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes, el Premi Nacional de Cinema de la Generalitat de Catalunya i la Creu de Sant Jordi. És també autor de dos llibres, un de memòries Els meus (i els altres), i un diari de viatge 54 dies i escaig.

No hay comentarios: