miércoles, 24 de abril de 2013

El Consulado de México en Barcelona, un edificio de cuento

La Casa Muley Afid (passeig de la Bonanova, 55) és un edifici de conte. Almenys la seva construcció i la vida del seu primer inquilí són històries dignes de ser explicades. Muley Afid va ser un sultà del Marroc que es va exiliar a Barcelona arran de l'ocupació francesa al Protectorat del Marroc. Eren els primers anys del nou segle XX.
Lean el artículo en castellano en El Periódico, aquí
El sultà va arribar a Catalunya amb el seu voluminós equipatge i va recalar a l'Hotel Oriente de Barcelona per iniciar un exili daurat. Hi va residir fins que el 1914 va rebre les claus per habitar la magnífica torre del número 55 del passeig de la Bonanova i que avui és la seu del Consolat de Mèxic de Barcelona. El milionari va encarregar el 1911 la que seria la seva residència a l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. La Casa Muley Afid és un edifici d'estil modernista, que està envoltat per un petit jardí. La mansió té terrasses i miradors prominents i amb una torre que domina tot el conjunt. Del mobiliari original no se n'ha conservat res. 
Les teules vidrades de color verd li donen un aspecte característic a aquest edifici d'inspiració oriental. Delicats esgrafiats i columnes salomòniques són alguns dels elements de la construcció que no passen desapercebuts al visitant. La finca va estar tancada durant alguns anys. 
L'última restauració d'aquesta mansió del barri de les Tres Torres, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, està datada del 2002 i la van portar a terme els arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas. El sultà marroquí va ser un personatge excèntric i singular. Enamorat d'una cupletista a qui va passejar per carrers i salons de Barcelona, va viure una intensa vida social. Les aventures amoroses i les excentricitats de Muley Afid van ser tema de xafardeig de la ciutat per aquells anys de principis del segle XX. 
Al final, el milionari i popular sultà tot just va habitar dos anys la luxosa mansió de la Bonanova perquè el 1916 es va traslladar a viure a França. Abans de travessar la frontera va voler fer-li un regal a la ciutat de Barcelona. Muley Afid va donar al Zoo de la ciutat una elefanta que van batejar amb el nom de Júlia.

No hay comentarios: