El Centre d'Història Contemporània de Catalunya, junt amb la Societat Catalana d'Estudis Històrics, organitzen el proper dimarts 18 de desembre, la Jornada: "Exili i repressió d'historiadors catalans: Bosch i Gimpera, Rovira i Virgili, Nicolau d'Olwer, Pijoan i Soteras, i Ferran Soldevila".
La Guerra Civil (1936-1939) i la repressió franquista van comportar l’exili d’una bona part dels intel·lectuals catalans. Entre ells, alguns dels millors historiadors del país. El seu destí, vital i professional, va ser divers. Pere Bosch i Gimpera es va exiliar primer a França, després a Londres i, finalment, a Mèxic. Antoni Rovira i Virgili va viure a Montpeller i Perpinyà, on va morir el 1949. Lluís Nicolau d’Olwer va romandre a França durant la Segona Guerra Mundial i, després, va marxar a Mèxic, on va morir el 1961.
Ferran Soldevila va tornar a Catalunya el 1943. Depurat pel franquisme, mai no va poder tornar a exercir com a professor d’universitat. El cas de l’historiador Josep Pijoan i Soteras va ser diferent: havia marxat als Estats Units abans de la Guerra però, un cop finalitzada, tampoc no va tornar al país de manera permanent.
L’objectiu de la jornada Exili i repressió d’historiadors catalans és donar a conèixer la trajectòria d’aquests historiadors després de la desfeta: la seva producció historiogràfica, aspectes de la vida personal i, també, la seva implicació en la lluita contra el franquisme i la configuració de la futura Catalunya democràtica. Amb aquesta jornada, el Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH) donen continuïtat temàtica a la dedicada a l’arqueòleg Josep de C. Serra i Ràfofs («La repressió franquista dels historiadors catalans. Josep de C. Serra i Ràfols» ), celebrada el 25 de juny de 2012.
Podeu consultar el programa a: Exili i Repressió d'Historiadors catalans. Dades d'interès: 18 de desembre de 2012 Institut d’Estudis Catalans Sala Pere i Joan Coromines (C/ del Carme, 47, Barcelona) * Entrada Lliure *
No hay comentarios:
Publicar un comentario