jueves, 8 de diciembre de 2011

Un nuevo restaurant mexicano en Barcelona con el espíritu de El Bulli?

Es lo que se desprende del artículo de La Vanguardia de este jueves. El hermano de Ferran Adrià, Albert, tiene previsto abrir un restaurante mexicano en el Paral·lel de Barcelona, junto a un antiguo chef del Bulli, el mexicano Francisco Méndez, en la foto.
Os ofrecemos el artículo. Al final, desvela el asunto. Seguiremos investigando.

Que quedi clar: no ha tornat El Bulli. Però sí l'esperit. Sí la manera de treballar amb la màxima exigència. Sí les reunions d'equip. Sí el menú degustació llarguíssim. Sí el desig d'aconseguir taula. El 41º, la cocteleria-snakeria de l'avinguda del Paral·lel de Barcelona que els germans Adrià i els seus socis, els germans Iglesias, van obrir al gener -dos mesos després alçarien la persiana del seu reeixit Tickets La Vida Tapa-, s'ha convertit en restaurant. Funciona com a tal només de dimarts a dissabte, només de 7 del vespre a 11 de la nit (a partir d'aquella hora la cocteleria obre al públic), només per a 16 comensals distribuïts en tres taules per a quatre i dues més per a dos. Un únic menú i un únic preu: 153 euros.
Seguir leyendo en Más Información
Tenen previst traslladar la cocteleria a un nou local en el qual els clients puguin sopar a base d'snaks -fins ara aquests eren un acompanyament dels combinats-. D'aquesta manera, l'espai que ara ocupa el 41º funcionarà en un futur només com a restaurant. Es dirà Experience, nom que de moment han destinat al menú. Albert Adrià, que és al capdavant tant del Tickets com del 41º, explica que el nou projecte necessita paciència: només tenim la Ex d'aquest Experience en què ens volem convertir. Si ha necessitat nou mesos per adaptar l'oferta del Tickets al que volien els clients, que era una carta molt més bulliniana del que ell tenia pensat, també ho necessitarà ara. Però té clar que mentre el Tickets és un lloc per divertir-se -"un lloc d'on la família surt millor família i els amics, més amics",- a l'Experience s'anirà a viure una experiència gastronòmica. I aquesta la completaran pròximament la música, seleccionada per ell mateix, i una intervenció artística basada en la il·luminació.
Explica Albert Adrià que hi ha dos aspectes importants per entendre la seva proposta: "D'una banda, jugarem amb sabors i combinacions, però no farem cuina d'avantguarda radical. I de l'altra, el desig de mantenir-nos fora del circuit i no aspirar a ser els millors. Això ens permet treballar amb molta més tranquil.litat". Les reserves es duran a terme a través d'un servei d'internet al qual s’accedeix pel lloc web del Tickets, en què des del principi funcionen de la mateixa manera –“és un sistema injust, però democràtic”. A partir de les set de la tarda, els clients del 41º hi van arribant de mica en mica i assaboreixen les 41 elaboracions del menú en un sopar que dura aproximadament dues hores i mitja.
Tot i que hi ha un temps i un espai per als vins, els còctels són fonamentals per acompanyar determinades elaboracions. N’hi ha que ja se servien com a aperitius al 41º i n’hi ha d’altres, molt poques, que vénen d’el Bulli. La majoria són creacions noves d’albert Adrià, com ara el món de la ceba, el canapè de pollastre, el sorbet de caqui, els musclos de bouchot amb beurre Blanche de yuzu o les profiteroles de grosella negra amb iogurt i atsina.
Abans de posar en marxa el menú, que serveixen des de finals d’octubre, Albert Adrià ha volgut disposar de la supervisió dels que durant anys van formar la cúpula a les ordres de Ferran Adrià (Oriol Castro, Eduard Xatruch, Lluís Garcia, Mateu Casañas i Eugeni de Diego). A la cuina minúscula on treballen per atendre els 16 comensals, braç a braç, quatre xefs que també van passar per El Bulli: Rob Roy (cap de cuina), Pedro Tassarolo, Josep Tort i Sebastián Mazzola. La cocteleria la continua encapçalant Marc Álvarez. I la sala, Sergi Vicente. Tots sota la mirada atenta del perfeccionista Albert Adrià.
Fa uns quants anys Adrià va abadonar el dia a dia d’el Bulli, molt exigent, i es va dedicar a elaborar tapes clàssiques molt convençut que no tornaria a la pressió de l’alta cuina. Per tant, segur que ara n’hi deu haver més d’un que es pregunta per què s’ha ficat en aquest embolic, per què ha decidit emprendre una aventura com aquesta. El vespre del 30 de juliol, a la festa de comiat d’el Bulli (i benvinguda del Bulli Foundation, que obrirà el 2014) el petit dels Adrià repetia amb satisfacció: “Per fi hem matat la bèstia!”.
Assegura que no en sent nostàlgia; només agraïment. Que per ell el que és important és el present. “Sempre he estat un home d’acció. No dels que diuen ‘s’ha de fer això’, sinó dels que ho fan”. I la clientela l’hi demanava. I, sobretot, l’hi demanava el cos. Confessa que està cansat, però que se sent immensament afortunat per la il·lusió amb què la gent ha rebut el Tickets, que triomfa entre els barcelonins i que visita gent d’arreu del món. N’hi ha prou de donar una ullada al pàrquing més proper: cotxes esportius espectaculars i berlines luxoses. Els propietaris volen visitar un lloc que s’imaginen que s’assembla a El Bulli.
Entre els plans a curt termini d’Albert Adrià, també hi ha l’obertura d’un restaurant de cuina mexicana tradicional al Paral·lel mateix, projecte que comparteix amb un dels xefs que va formar part d’el Bulli, Francisco Méndez.
Abans que res, però, hi ha una cosa que corre més pressa. Traieu-vos del cap el menú Experience entre el 23 de desembre i el 9 de gener: ha estat un any intens i el xef es mereix unes vacances.

No hay comentarios: