Des de fa vuit anys, l'artista lleidatà Antoni Abad està entregat de ple al treball en el camp audiovisual i a la seua connexió interactiva a través d'Internet. Va començar el seu projecte Megafone.netel 2003, en què convidava grups de persones en risc d'exclusió social a expressar les seues experiències i opinions en reunions presencials i a través de l'ús de telèfons mòbils. Des de llavors, ja ha portat a terme onze projectes a tot el món, un dels quals a Lleida amb el col·lectiu gitano.
Ara, ha fet un pas més i la seua pròxima experiència ha merescut una beca per a investigació artística de la prestigiosa Fundació Botín. "Vaig presentar un projecte titulat Canal Puebla York i l'han elegit entre més de 900", va explicar l'artista a SEGRE. "A Nova York viuen actualment uns 600.000 immigrants mexicans, dels quals més de la meitat procedeixen de l'estat mexicà de Puebla. Resulta que tant els uns com els altres, és a dir, els immigrants a Nova York i els seus familiars i amics a Puebla, anomenen la ciutat nord-americana Puebla York", comenta Abad.
Aquesta realitat social va convèncer Antoni Abad per traslladar el seu projecte fins a la ciutat dels gratacels perquè els uns i els altres publiquin les seues experiències a Internet a través de l'ús de telèfons mòbils multimèdia. "Em traslladaré a Nova York a la tardor per organitzar els diferents grups participants i posar en marxa el projecte." Abad repartirà mòbils entre el col·lectiu participant i, a partir de llavors, es recolliran les experiències personals d'aquests immigrants, que s'abocaran directament a Internet. "El projecte també preveu que es constitueixin consells de redacció assemblearis, sense caps, amb diferents temes que es proposen entre ells, que es debaten i que es decideixen entre tots, de manera horitzontal i democràtica." El que és clar és que Antoni Abad està bolcat totalment en aquest nou camp audiovisual. "Ja fa anys que no em dedico a l'escultura", confessa, tot i que, de fet, assegura que ja va començar a jugar amb el vídeo el 1993. "Després, va arribar Internet i ara, estic amb aquests projectes basats en telèfons mòbils, però hi continuarà havent gent que practiqui la pintura i l'escultura, que coexistiran segur amb les noves tecnologies, una cosa no exclou l'altra." Abad ha valorat de forma molt positiva la beca de la Fundació Botín perquè "la crisi s'ha deixat sentir primer en l'àmbit de la cultura, ja que molta gent la considera una cosa accessòria".
No hay comentarios:
Publicar un comentario