miércoles, 27 de julio de 2011

Los chiles que ya no pican, nuevo artículo de Quim Monzó en La Vanguardia

En verdad el artículo se llama "Mariscada de xai" pero viendo que el ilustre escritor catalán se fija en los chiles para ilustrar su primera idea, hemos decidido publicarlo este miércoless: "Havia d’arribar aquest dia. Fa dècades, molts barcelonins van instaurar el costum d’anar a menjar a restaurants mexicans “però que no piquin, eh!”. Fins al punt que, a Barcelona –i a tot Catalunya, per imitació– avui les enchiladas no han vist els chiles ni en pintura. Barcelona és la ciutat on els restaurants han reduït tant i tant l’all i el vinagre del gaspatxo que en molts llocs directament no n’hi posen, com si all i vinagre no en fossin elements imprescindibles. Barcelona és la ciutat on les patates braves han deixat de ser braves per convertir-se en emasculades, servides amb salsa dolceta –i de color rosa!– que n’és la pura contradicció. Quan els cuiners indis arriben aquí, el primer que aprenen és a anul·lar el picant obligat de molts dels seus plats, perquè els catalans ja troben picant fins i tot el quètxup. Barcelona és la ciutat on, al cap de dos dies d’inaugurar-los, els restaurants italians deixen de cuinar la pasta al dente perquè els catalans la troben dura, acostumats a fer malbé la pasta a còpia de rebullirla. En una ciutat gastronòmicament tan degenerada era inevitable que un dia algú decidís que demanar steak tartare és cool però, com que la carn crua li fa fàstic, demana al cambrer que l’hi faci a la brasa. El cambrer, esclar, per comptes de dir-li que passat per la brasa esdevé una hamburguesa, acota el cap i serveix al client el suposat “steak tartare a la brasa”. Calculo que a aquestes alçades, quan n’hi demanen, el cambrer ja deu preguntar: “I l’steak tartare, senyor, com el vol? Poc fet, al punt o molt fet?”. “Molt fet, sisplau. No el suporto cru!”, contesta el client mentre centrifuga el vi de la copa.

1 comentario:

Silvia Teresa dijo...

Hola, mi blog más viejo está por cumplir cuatro años; en 2010, se me ocurrió dar premios a los blogueros que seguí durante ese año para festejar mi paso por el ciberespacio, ahora, este 2011, editaré una catálogo electrónico conformado por la elección de una entrada de cada uno de estos mundos que suelo visitar, si ves este mensaje es porque estarás presente en él. Saludos y gracias por deleitarme con sus proyectos.
Ah la publicación aparecerá en mi espacio en los primeros días de agosto.

Hola, el meu blog més vell està per complir quatre anys; en 2010, es va acudir donar premis als bloguers que vaig seguir durant aquest any per celebrar el meu pas pel ciberespai, ara, aquest 2011, editaré un catàleg electrònic conformat per l'elecció de una entrada de cada un d'aquests mons que sòl visitar, si veieu aquest missatge és perquè estaràs present en ell. Salutacions i gràcies per delectar amb els seus projectes.
Ah la publicació apareixerà en el meu espai en els primers dies d'agost.