domingo, 31 de julio de 2011

La escultura de Sebastián ya luce en Sant Joan de les Abadesses

La escultura será inaugurada por el cónsul y por el mismo escultor el próximo 17 de septiembre
Dues columnes amb un perfil en forma de dent de serra i d’un intens color groc donen la benvinguda a Sant Joan des d’aquesta setmana. Són l’escultura Pareja monumental, de l’artista mexicà Enrique Carbajal, que Mèxic ha donat a Sant Joan per commemorar el bicentenari de la independència del país, proclamada l’any 1810. El santjoaní Jaume Nunó va compondre l’himne de la nova nació, l’any 1854, que s’ha mantingut fins a l’actualitat.
L’escultura s’ha instal·lat a l’entrada nord del poble, al final del polígon de La Coromina del Bac, en una parcel·la de propietat municipal on hi havia hagut la deixalleria fins fa dos anys. Aquest espai s’ha condicionat darrerament perquè servís d’aparcament del polígon, amb 22 places per a vehicles. La instal·lació de l’escultura s’ha completat aquesta setmana, i la inauguració està prevista per al dia 17 de setembre, en què Sant Joan acollirà la celebració a Catalunya del Grito, la festa nacional mexicana.
Enrique Carbajal Sebastián –conegut amb el nom artístic de Sebastián– és un artista de notable prestigi dins i fora de Mèxic. Nascut l’any 1947 a l’estat de Chihuahua, es va formar a la Escuela Nacional de Artes Plásticas. La seva producció artística s’ha desenvolupat en l’àmbit de la pintura i de l’escultura, tot i que és molt més conegut per aquesta última i, en especial, per les seves obres de gran format fetes en acer i d’inspiració en les formes geomètriques. Les escultures de Sebastián ja formen part del paisatge de La Habana (Cuba), Montevideo (Uruguai), Rio de Janeiro (Brasil), Denver i Nova York (EUA), Reykjavik (Islàndia), Osaka i Nagoya (Japó) o Berna (Suïssa), a més de México DF i altres ciutats del seu país. A la capital mexicana, l’artista va crear la Fundación Sebastián A.C., un complex que acull exposicions i altres activitats culturals.
La Secretaría de Relaciones Exteriores del govern mexicà ha signat un acord amb l’Ajuntament de Sant Joan pel qual l’obra se cedeix al poble indefinidament, tot i que podria ser reclamada si en el futur es considerés necessari. A la inauguració està previst que hi assisteixi el nou cònsol de Mèxic a Barcelona (la que fins ara ho ha estat, Francisca E. Méndez, ha estat nomenada cap de la cancelleria a l’ambaixada de Madrid) i el mateix escultor. Segons Montserrat Tallant, regidora de Cultura de l’Ajuntament, aquest “no és partidari d’instal·lar la seva obra a qualsevol lloc, i ha volgut fer-ho a Sant Joan “perquè és el lloc de naixement de Jaume Nunó”. El govern mexicà s’ha fet càrrec de les despeses de trasllat de la peça des de Toledo, on estava dipositada, i l’Ajuntament l’ha col·locada seguint les instruccions del seu autor.

No hay comentarios: