miércoles, 20 de octubre de 2010

"Maies contemporanis" de J.M.Murià, a l'AVUI

Reproducimos aquí el artículo que el historiador mexicano hijo de catalanes José Maria Murià, exdirector del Colegio de Jalisco, publica hoy en el diario AVUI con el título "Mayas contemporaneos":

Quan el 1994 va tenir lloc l'alçament indígena de les terres altes de Chiapas, a més dels problemes socioeconòmics molt greus, també es va evidenciar la resistència d'una mil·lenària tradició, cimentada en l'harmonia de les persones amb el seu paisatge i no en la implantació occidental que, filtrada pel mestissatge, domina en el Mèxic modern.
Les cultures maies van arribar a tenir una enorme fortalesa de la qual són testimoni els més de 1.200 indrets arqueològics que s'han localitzat a les dues grans regions etnolingüístiques que s'han determinat, en les quals encara es parlen 26 idiomes germans, dits maiencs: les terres molt planes, escasses d'aigua i de vegetació de la península del Yucatán i les muntanyoses i d'aigua abundant de Chiapas, Tabasco i Guatemala. Això sense comptar escorrialles de cultura maia per Belize i fins a Nicaragua.
No cal dir que entre aquest conglomerat de més de mig milió de persones hi ha diversos graus d'occidentalització i de supervivència de formes ancestrals, però tots ells es reconeixen propers els uns als altres. Així, per exemple, a les autoritats locals segons les lleis nacionals s'hi oposen no sempre amb harmonia autoritats tradicionals més reconegudes; cada vegada hi ha més presència de la medicina al·lòpata per la via oficial, però gairebé sempre com a segona instància; tímides formes modernes de treball es van imposant a poc a poc a les antigues, i l'economia capitalista comença a imposar-se només per al que les comunitats maies requereixen de l'exterior. J.M.Murià

No hay comentarios: