martes, 14 de septiembre de 2010

Entrevista a Raquel Tovar, investigadora sobre la música dels catalans a Mèxic

La edición de las "12 variaciones dels Segadors" del compositor tan querido en México Luis G. Jordà, coincidiendo con este septiembre viene acompañado de un ensayo de la investigadora Raquel Tovar, con quien hemos querido conversar para que nos dé más detalles al respecto de esta interesante partitura:
D'on sorgeixen aquestes variacions, Raquel?
Luis G. Jordà va compondre aquestes 12 variacions dels Segadors el mateix dia que comença la Guerra Civil com a gest personal i secret de repulsa a la guerra. Bonaventura Selva, un amic seu, el va denominar com a un "Himne Guerrer Català".

Oi que no se'n sabia res fins fa poc?
Sí. La partitura es va considerar perduda fins l'any passat que va ser trobada en un "forat" de la Casa Beethoven, amagada darrere d'una tona de partiture. Jordà sabia que aquest manuscrit era perillós i va decidir sepultar-lo abans que destruir-lo.
Explica'ns més coses d'en Jordà
Jordà va ser vigilat pel franquisme per les seves tendències catalanistes. Va ser fundador de l'Orfeó Català de Mèxic i va ser profundament catalanista a Mèxic. Va tenir contactes amb la nodrida comunitat catalana a Nova York. Després va voler tornar a Mèxic però mai va trobar el coratge ni les forces per fer-ho.
Hi ha una anècdota, molt curiosa, que sempre expliques
Durant la Guerra civil va amagar a gent perseguida a casa seva. Donat que la seva jove era mexicana va obtenir un salvoconducte que considerava el terra del seu pis a les Rambles com a territori mexicà i, per això, no hi podien entrar la policia a registrar-lo. Moltes persones van salvar la vida gràcies a aquest gest altruista.
A nivell musical, què ens pots dir d'aquesta obra
Les variacions dels Segadors tenen certes concomitàncies amb ritmes i harmonies mexicanes que recorden a Elorduy i Ponce. L'obra consta d'11 variacions per a piano sol de gran virtuosisme i sensibilitat més un "gran final" amb cor i solistes acompanyats pel piano.
Moltes gràcies

No hay comentarios: