jueves, 20 de septiembre de 2018

Nos vamos a Sant Joan de les Abadesses

Este próximo sábado 22, un año más, la maravillosa localidad de Sant Joan de les Abadesses se vestirá de México para acoger la feria del Grito que conmemora el nacimiento de Jaume Nunó en ese pueblo. El compositor del Himno Nacional Mexicano nació a principios del siglo XIX en este pueblo del Ripollès, y a mediados del siglo XX se recuperó su figura gracias a Salvador Moreno.
Desde hace ya bastante tiempo, muchos mexicanos suben a Sant Joan a festejar esta fiesta tan hermosa, que organiza el propio Ayuntamiento en colaboración de varias asociaciones como MEXCAT, pero lideradas por Elizabeth Vázquez de México Baila.
Des de l'any 2005 la vila celebra la Festa del Grito, una diada per commemorar la independència de Mèxic. Aquesta activitat s'ha consolidat per als mexicans residents a Catalunya com una de les millors festes pàtries mexicanes dels Països Catalans, en part perquè se celebra a la població natal de Jaume Nunó i Roca, compositor de l'himne nacional Mexicà. La festa també enforteix l'agermanament de la nostra vila amb San Luis Potosí, la població on va néixer Francisco González Bocanegra, l'autor de la lletra de l'himne. Aquesta diada, que se celebra el dissabte més proper al 16 de setembre (dia del "Grito de Dolores", fet que va desencadenar la independència de Mèxic), inclou diverses activitats durant tot el dia com ara una fira de productes d'artesania i alimentació mexicana, conferències, exposicions, tallers infantils, actuacions musicals i balls tradicionals, mariachis i, evidentment, "El Grito de Independencia" a càrrec del/la Cònsol del Consolat General de Mèxic a Barcelona. La voluntat és que tots els assistents puguin assaborir una mescla del més representatiu de les celebracions mexicanes tradicionals. Actualment, molts santjoanins i santjoanines i també mexicans i mexicanes vinguts d'arreu de Catalunya gaudeixen d'una diada de germanor tot celebrant la unió dels dos pobles. L'activitat és organitzada per l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Consolat General de Mèxic a Barcelona, Mexcat, Casa Amèrica Catalunya i AB-InBev Corona.

PROGRAMA D'ACTES 2018
10 h Parades de PRODUCTES ARTESANS MEXICANS.
11 h TALLER DE DANSA INFANTIL JARABE TAPATÍO, a càrrec de México Baila. Tot seguit, ELABORACIÓ I TRENCAMENT DE PINYATES, a càrrec de México Baila.
12 h A l’Auditori Jaume Nunó del Palmàs, CONFERÈNCIA Les relacions de Catalunya, Europa i Mèxic, a càrrec de Jordi Soler, eurodiputat d’ERC al Parlament Europeu. Organitza: Secció Local ERC.
16.30 h TRENCAMENT DE PINYATES, a càrrec de México Baila.
17.30 h MÉXICO BAILA Y CANTA CON EL CORAZÓN, a càrrec de México Baila.
19 h GRITO DE INDEPENDENCIA, a càrrec de l'Hble. Sr. Ernesto Herrera López, Cònsol Adscrit del Consolat de Mèxic a Barcelona. Seguidament, HIMNE NACIONAL DE MÈXIC I SARDANA Un santjoaní a Mèxic, del Sr. Ramon Oliveras.
19.30 h MARIACHI IMPERIAL i ballet MÉXICO BAILA. Organitza: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses Col·labora: Consolat General de Mèxic a Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona Amb el suport de: Casa Amèrica Catalunya, Mexcat i AB-InBev Corona

No hay comentarios: