martes, 22 de agosto de 2017

Mèxic i els asteques substitueixen Indonèsia a l’ÉSDANSA

Mèxic i les seves danses, convidades a ser a la 35a edició de l’Ésdansa. Els enigmes de la cultura asteca seran els protagonistes d’una nit màgica al clot de l’infern (Parc de Pedra Tosca)

Per qüestions alienes a l’organització, el festival Ésdansa ha hagut de fer un canvi de darrera hora en la programació d’aquesta nova edició i s’ha vist obligat a prescindir d’Indonèsia com a país internacional i convidar en el seu lloc a Mèxic.

Aquest país formarà part, juntament amb Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Bielorússia i la República de Kabardino-Balkària, de les propostes internacionals ja presentades fa uns dies. A més a més, els seus balls es treballaran en els tallers de l’Ésdansa’T, s’oferiran xerrades participatives sobre la seva cultura i es podran veure les seves danses en format espectacle dins la Nit Ésdansa.

Però una de les grans sorpreses i sens dubte el plat fort d’aquest canvi, serà poder descobrir els enigmes de la cultura asteca dins un entorn únic com és el Parc de Pedra Tosca. A la mitjanit del dijous 24 d’agost, els ritmes ancestrals mexicans inundaran el clot de l’infern en una nit màgica, on la dansa donarà veu a la comunió entre l’home i la natura.

El contacte amb el seu entorn era molt important per als asteques, ja els permetia estar a prop dels déus. A través de les seves danses van aconseguir establir un pont de diàleg amb les deïtats i la coreografia dels seus balls es va omplir de significats. Cada moviment, cada pas, simbolitza allò que es demana als déus. Els girs serpentins, per exemple, representen la fertilitat; els passos arran de terra, la sembra; les voltes a l’aire, l’esperit; els passos que avancen i retrocedeixen, el foc; els moviments en ziga-zaga, l’aigua… En les danses asteques sempre s’acaben trobant els quatre elements: aigua, foc, aire i terra com a eixos còsmics, però també les quatres estacions com a referents temporals, les quatre direccions com a orientacions en l’espai… El número quatre és una constant en la cultura mexicana. El perquè és un misteri, com tantes altres coses que amaga aquesta enigmàtica civilització precolombina.

Més enllà de la dansa asteca, Mèxic és un país ric en folklore i la seva diversitat etnològica, social i cultural ha conformat un teixit de danses i músiques ben diverses que no han fet més que enriquir la tradició popular mexicana. En els seus balls tradicionals es poden veure les influències musicals europees que van donar lloc a les polques i les redoves, la tradició dels pobles del camp amb l’ús de matxets en els seus balls, la força de l’arrel indígena en les danses de casament… Sense deixar de banda el ball de Jalisco, estat mundialment famós pel tequila i la música mariachi.

El grup encarregat de representar a Mèxic en l’Ésdansa 2017 és la Compañía de danza México Vivo la qual, des de fa més 15 anys, es dedica a recuperar les tradicions artístiques dels diferents grups ètnics de Mèxic, sense perdre l’essència de la dansa tradicional. Ha actuat en els millors teatres del seu país i en diferents festivals Internacionals de dansa, viatjant a Bèlgica, França, Holanda, Taiwan, Rússia, Portugal, Espanya, Colòmbia i Itàlia, on va obtenir el premi Oscar del Folklore en el Festival Internacional de Gorizia a la Millor interpretació de folklore tradicional. (elgarrotxi.cat)


No hay comentarios: