jueves, 6 de julio de 2017

La Universitat divulga l’obra poètica d’Antoni Rovira i Virgili editada a Mèxic

La faceta poètica de l’escriptor, polític i periodista Antoni Rovira i Virgili, que dóna nom a la Universitat, és molt poc coneguda. Amb la nova publicació de La collita tardana (Obrador Edèndum, Santa Coloma de Queralt, 2017)  de la qual només existien uns quants exemplars de l’única edició existent publicada a Mèxic l’any 1947, la URV vol difondre la seva obra poètica, en el marc del seu 25è aniversari.

La proposta de publicar la seva obra poètica és de la professora associada del Departament de Filologies Romàniques Dra. Elena de la Cruz, que ha estat la curadora del llibre. La publicació ofereix també poemes inèdits de l’autor, escrits amb posterioritat a l’edició de Mèxic, amb els que preparava una nova collita. I també fragments de les memòries inèdites de Teresa Rovira i Comes, la seva filla, que ajuden a contextualitzar l’epoca d’exili a París, Montpeller o Andorra en què el seu pare va escriure els poemes. Teresa Rovira va cedir el seu llegat a la Universitat, que  custodia el CRAI del campus Catalunya; i precisament en aquest llegat es va trobar un exemplar del primer llibre, que l’autor va corregir i anotar i que enriqueix la nova publicació.

La collita tardana és obra d’Antoni Rovira i Virgili quan havia complert la seixantena. Home polifacètic, malgrat que l’absorbien totes les seves activitats intel·lectuals i polítiques, va declarar: ” He de dir que he mantingut tota la vida  l’interès per les obres literàries, en particular per les poètiques. No l’he perdut ni en les èpoques de més activitats periodística i política. El meu plaer favorit ha estat i és la lectura de poemes en la soledat i la quietud…” El llibre conté poemes senzills amb imatges de records de la seva infantesa a Tarragona (el carrer Major on va néixer, el Clot de Mèdol, El Pont del Diable, l’Arc de Berà, la Torre dels Escipions) i els paisatges marins i els eixuts de la Catalunya Nova. En definitiva, és una evocació de persones i paisatges de la seva terra enyorada. Es presenta amb diferents parts: El Proemi, el Llibre de les Imatges, el Llibre dels Records, el Llibre de les Meditacions, i Recomanació Final. La Diputació de Tarragona ha col·laborat en l’edició del llibre. (http://diaridigital.urv.cat)



No hay comentarios: