martes, 28 de marzo de 2017

Despullant a TrumpEls periodistes Diego Fonseca i Pere Rusiñol i l'escriptor Juan Pablo Villalobos han escrutat els dos mesos de mandat del president dels Estats Units, Donald Trump, en la sessió Com sobreviure a l'Agent Taronja? celebrada a la nostra seu. Els tres s'han preguntat com aquest "personatge estrambòtic i perillós" ha arribat a la Casa Blanca, el principal centre de poder del món.


Diego Fonseca, columnista de The New York Times, un dels diaris més prestigiosos dels Estats Units, ha atacat les constants amenaces de Trump contra els llatinoamericans residents al país: "Han creat una Gestapo de llatins", ha dit reflectint el clima de persecució que es respira en aquesta comunitat.

Un elefant al basar
En similar context, Juan Pablo Villalobos s'ha referit a la polèmica construcció del mur amb el veí Mèxic i l'absència d'un suport "fort" de la resta de països llatinoamericans. "Durant anys, Mèxic ha ignorat a l’Amèrica Llatina i només ha mirat cap als Estats Units i el Tractat de Lliure Comerç (TLC). I aquests defensors del TLC estan ara perplexos després de les escomeses de Trump en contra del tracta ", ha manifestat. 

"Trump és un elefant al basar al qual no sembla importar-li les conseqüències del que fa", ha afegit Fonseca.

Per Pere Rusiñol, "els Estats Units són el millor lloc possible perquè hi arribi a la presidència un personatge estrambòtic i perillós com Trump doncs té poca capacitat de maniobra i el sistema funciona. Abans de prémer el botó li tallaran la mà", ha apuntat en al·lusió a les recents decisions judicials que han paralitzat polèmiques iniciatives de Trump en matèria de política migratòria.

Segons Fonseca, "des del Partit Republicà ja han llançat el missatge: tenim un emperador boig, no li facin cas, el poder real està al Congrés. Trump podria esdevenir un Neró dels Estats Units, incendiant el país des de twitter". 

I ha afegit: "Tot el que veig per davant és turbulent, fosc i perillós. En només dos mesos de mandat ja es parla d'un impeachment, d'un cop d'estat tou". El periodista argentí lamenta la inexistència d'un transvasament de les mobilitzacions de la societat civil a la política per la "incapacitat" del Partit Demòcrata.

Populisme religiós
Per Villalobos, el president nord-americà té un estil "capritxós i berrinchudo, una manera infantil de governar". "Trump és inversemblant, un magnat hereu de l'empori immobiliari del seu pare que guanya credibilitat amb un discurs antiglobalització, el que suposa també el gran fracàs de l'esquerra".

Segons l'opinió de Pere Rusiñol, l'èxit de Trump es deu al fet que “es dirigeix als derrotats de la globalització, tota una generació d'obrers de la indústria que s'han quedat sense feina i als que s'ha intentat reconvertir en consultors de xarxes socials i se senten estafats".

"El populisme és religiós. Per això un magnat com Trump representa als més fotuts. La seva elecció no va ser racional sinó producte d'un vot enèrgic. La gent estava emprenyada", ha conclòs Fonseca no sense advertir abans que per combatre de manera eficaç a Trump" haurem de pensar com els trumpians". (Casa América Catalunya)


No hay comentarios: