martes, 6 de diciembre de 2016

Gironella i Mèxic es fusionen a la cuina amb el blat de moro escairat


Un viatge gastronòmic de Mèxic a Gironella amb el blat de moro escairat com a protagonista. Aquest era el punt de partida del tercer sopar del blat de moro escairat que ha organitzat l'Ajuntament de Gironella com a acte previ a la Fira de la Puríssima que se celebrarà dijous i que busca demostrar les possibilitats que té el blat de moro escairat i promoure aquest producte estrella del Berguedà.


Una seixantena de persones van conèixer aquest dissabte a la nit, a l'església Vella de Gironella, les semblances que hi ha entre la tradicional escudella de blat de moro escairat i la cuina mexicana. El menú d'enguany va anar a càrrec de les germanes Jordina i Neus Boixadera, del bar La Plaça de Gironella, que van elaborar plats inspirats, alguns d'ells en el receptari que Fundació Alícia ha publicat recentment, amb el blat de moro com a protagonista. El viatge gastronòmic va començar a Mèxic i els comensals van poder descobrir el germà bessó mexicà de la tradicional escudella de blat de moro escairat, el pozole blanc. De seguida van poder comprovar les semblances d´aquest plat de l´altra punta del món amb un dels productes estrella del Berguedà.

El gastrònom Toni Massanés va explicar breument l'ús que se'n fa del blat de moro escairat a Mèxic i les similituds que té la seva cuina amb la de casa nostra.

Els plats que van seguir tenien el blat de moro escairat com a protagonista: un Mote Pillo, una elaboració similar als ous remenats però amb blat de moro escairat cuit, d´origen equatorià; una interpretació del Sushi japonès on el blat de moro era el substitut de l´arròs; l´arròs d´ocell, una paella de marisc però també amb blat de moro enlloc d´arròs; una botifarra negra amb blat de moro i allioli de blat de moro; i un rodó de peu de porc amb blat de moro i pera caramel·litzada. Fins i tot, el producte de la nit també va aparèixer a les postres, a l´interior d´un bombó de torró.

L´alcalde, David Font i la regidora Àngels Sallés van recordar que l´àpat té l´objectiu de promoure un producte molt arrelat al territori com és el blat de moro escairat, «però fer-lo evolucionar i donar-lo a conèixer d´altres maneres que no sigui amb la tradicional escudella». L´acció pretén «preservar el producte i a la vegada fer-lo més comú entre els gironellencs i els berguedans».

A l'inici del sopar, Esteve Carbonell, portaveu de l'Associació de Comerciants de Gironella i la regidora Sallés, van explicar la programació prevista pel dia de la fira, aquest dijous, que tindrà el tast de blat de moro com un dels principals centres d'atenció. Enguany els germans Jordi i Jaume Sebastian, tots dos gironellencs i dedicats al món de la cuina, presidiran el tast.

La vetllada gastronòmica va satisfer els comensals que van degustar el blat de moro d'una manera totalment diferent a la que estan acostumats. El duet Zel va amenitzar el sopar.

No hay comentarios: