lunes, 31 de octubre de 2016

La mort. Ritus diversos, vivència comuna

Participeu en aquest espai de reflexió sobre la vivència de la mort en contextos culturals diversos, i la manera com la laïcitat ha canviat aquestes vivències. L’Espai Avinyó, amb la col·laboració de l’Associació Cultural Catalano Mexicana – MEXCAT i del Museu de les Cultures del Món, us convida a la xerrada i taller.

Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, aquest espai de diàleg vol visibilitzar i posar en valor les múltiples vivències de la mort que conviuen a la ciutat. Des de la laïcitat als ritus directament lligats a la diversitat religiosa i cultural de Barcelona, analitzarem les diferències i també els punts de contacte existents entre les diferents maneres de viure la mort que ens envolten.

Amb aquesta activitat, mostrarem i posarem en valor la diversitat de pràctiques religioses i espirituals que hi ha a la ciutat; reflexionarem  sobre la vivència de la mort en contextos culturals diversos; i analitzarem com han anat canviant aquestes vivències degut a l’augment de la laïcitat.

Lola López, Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, farà la benvinguda i presentació de l’activitat.

Mar Griera, directora del grup de recerca ISOR (Investigacions en Sociologia de les Religions) i professora del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, moderarà aquesta xerrada, que comptarà amb la seva participació i la de

Quim Cervera, sociòleg i teòleg, coordinador del grup de diàleg abrahàmic d’AUDIR

Alain Blomart, Doctor en Antropologia i història de les religions, professor

L’activitat constarà de dues parts:

1a part xerrada: Diferents concepcions de la mort:

Com a inici (cristians, musulmans, jueus ). Concepte de cel, paradís (inici d’una nova vida)  o infern (judici i culpa). Similituds i diferències entre les tres religions abrahàmiques i breu explicació dels rituals de mort de cadascuna d’elles  – Quim Cervera

Com a part d’un procés (hinduisme, budisme, etc). Reencarnació, renaixement, ànima immortal, vida després de la mort. Similituds i diferències entre budisme i hinduisme i breu explicació dels rituals de mort de cadascuna d’elles  – Alain Blomart

Com a final (societats contemporànies amb rerefons científic. La mort des de l’ateisme  ) – Mar Griera

Com des de la secularització s’ha anat perdent la pràctica dels ritus. –Mar Griera

TORN OBERT DE PARAULA

2a part taller: Creació d’un altar

Vinculat amb el punt anterior, a la part final de l’activitat, Alejandra Camacho i Jordi Canal, de MEXCAT, ens explicaran el sentit que té el ritual en la festivitat mexicana. Seguint les seves explicacions es crearà un altar entre les persones assistents a la xerrada.

Dimecres 2 de novembre
de 18:30 h a 20:30 h
Museu de les Cultures del Món de Barcelona 
(c. Montcada, 12-14)
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia: http://bit.ly/ritusdiversos




No hay comentarios: