sábado, 10 de octubre de 2015

Miquel Santaló, la historia de un maestro catalán en el exilio mexicano

Se presentó en Girona esta semana el libro biográfico de Miquel Santaló, profesor catalán exiliado en México. El evento contó con la presencia del Dr. José María Murià, de la Academia Mexicana de la Historia, y del profesor Salomó Marquès, de la Universitat de Girona, quien ha sido uno de los artífices de la recuperación de la historia de los maestros catalanes en el exilio mexicano.
Esta es la crónica del Diari de Girona.
Republicans espanyols van voler imposar la bandera espanyola per embolicar el cadàver d'una nena catalana morta a alta mar, en un vaixell camí de l'exili, l'any 1942. Els pares, republicans catalans, volien que la senyera protegís el cos inert de la seva filla al moment de llançar-la per la borda, en compliment de la llei marítima en cas de defunció, però els republicans espanyols s'hi van oposar. El fet va desencadenar una baralla a bord, tal com explica el professor Salomó Marquès al seu llibre Miquel Santaló i Parvorell. Professor i polític republicà, presentat ahir a l'Ajuntament de Girona. Al final es va imposar la voluntat dels pares i la mar va sepultar la nena amb la bandera catalana. "Derrotats i, a sobre, barallats, els republicans". Amb aquestes paraules va valorar ahir Salomó Marqués, en declaracions a aquest diari, la lamentable escena que es va viure a bord del vaixell que transportava el geògraf, pedagog i polític Miquel Santaló -va ser alcalde de Girona de 1931 a 1933-, juntament amb la seva família i amb altres republicans, camí de les Amèriques, després de perdre la guerra d'Espanya i escapant de la repressió franquista i de l'escalada nazi a Europa. 
Miquel Àngel, fill de Miquel Santaló, va dedicar-se a anotar minuciosament la vida del dia a dia a bord del vaixell, explicant fins i tot què menjaven. Aquest dietari, completament inèdit, revela la baralla que Miquel Àngel Santaló va presenciar arran de la mort de la nena, i també revela altres fets remarcables viscuts a bord, com ara l'homenatge que es va retre el 15 d'octubre d'aquell 1942 a Lluís Companys, en el primer aniversari de l'afusellament del president català. Salomó Marquès recomana la publicació d'aquest dietari del fill de Miquel Santaló, i també el d'Adelina Santaló, la filla, que anteriorment va relatar en un altre dietari l'experiència de l'exili cap a França l'any 1939, fugint de les tropes franquistes, en aquest cas escrit en francès, prova de l'educació acurada que rebien els fills de qui va ser alcalde de la Girona republicana. 
L'explicació dels dietaris dels fills de Santaló ocupa només una part del llibre que Salomó Marquès ha dedicat a Miquel Santaló, la primera biografia completa sobre el pedagog, geògraf, polític i ciutadà nascut a l'Empordà el 1887 i mort a l'exili mexicà el 1962. El llibre enceta la nova col·lecció La Maleta de l'Exili, que Pagès Editors dedicarà a temàtiques sobre l'exili. A més d'una extensa biografia de Santaló, que comprèn l'etapa catalana i també la mexicana, el llibre de Marquès té una segona part on s'ofereixen textos, alguns d'inèdits, escrits pel mateix Santaló, agrupats temàticament. Són cartes a la família, als amics, als col·legues polítics, articles a la premsa i a revistes de caire pedagògic i polític, informes polítics, i altres documents que Marquès ha estudiat i ofereix aquí. Salomó Marquès, l'investigador que ha tret a la llum la feina silenciada dels metres republicans, va viatjar fa uns anys a Mèxic per indagar sobre Santaló i va tornar amb una maleta farcida de valuosíssima documentació que ha estat digitalitzada i avui es pot consultar a l'Arixiu Històric de Girona. 
La maleta, en canvi, va quedar simbòlicament dipositada al Museu Memorial de l'Exili, de la Jonquera, on es pot visitar. El volum es va presentar ahir a l'Ajuntament de Girona amb la participació de José M. Murià, director de la col·lecció La Maleta de l'Exili, i de Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. L'acte va comptar amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

No hay comentarios: