jueves, 25 de junio de 2015

Pagès Editores inicia una nueva colección sobre el exilio catalán en México

L'editorial Pagès Editors ha estrenat 'La maleta de l'exili', una nova col·lecció de llibres que pretén contribuir a difondre la memòria dels qui es van haver d'exiliar durant la guerra del 1936-1939 i la dictadura franquista. 
En són els dos primers títols 'Miquel Santaló i Parvorel. Professor i polític republicà', de Salomó Marquès, i 'Nau de l'esperança. Antologia de contes i poemes', de Josep M. Murià. Els llibres de la nova col·lecció, que tindran un caràcter divulgatiu, repr
oduiran els texts inèdits dels personatges escollits i aniran acompanyats de l'anàlisi d'un expert en la matèria. 'Miquel Santaló i Parvorel. Professor i polític republicà' reprodueix l'obra inèdita d'aquest geògraf, pedagog i polític català, nascut a l'Alt Empordà i exiliat a Mèxic el 1939. Santaló va ser diputat de la Mancomunitat de Catalunya, batlle de Girona el 1931 i conseller primer de la Generalitat sota el govern del president Ma−cià. El 1939 va partir a l'exili a França i hi va viure fins el 1942, quan es va exiliar a Mèxic, on va morir el 1962.
Salomó Marquès és el curador d'aquest primer llibre, que conté els texts inèdits de Santaló, com a pare de família, professor i mestre, polític i exiliat. 'Nau de l'esperança. Antologia de contes i poemes' recull els escrits inèdits de Josep M. Murià, periodista, escriptor i militant per la independència de Catalunya, nascut a Barcelona el 1907 i exi−liat a Mèxic el 1939. Teresa Costa-Gramunt s'encarrega de l'edició d'aquest llibre i hi afegeix un breu context biogràfic, polític i social perquè el lector pugui situar històricament i personal cadascuna de les obres reproduïdes que s'hi reprodueixen. A més, la publicació recull una vintena de contes i una tren−tena de poemes escrits per Josep M. Murià durant el seu exili. 
El director de la col·lecció, José M. Murià --fill de Josep Murià--, destaca que aquests títols 'contribuiran a divulgar alguns dels personatges exiliats que, per diverses raons, han quedat en un segon nivell, però que van servir per a fer créixer Catalunya'. Segons Murià, aquesta col·lecció és 'un quadern perquè la memòria de l'exili perduri'.

No hay comentarios: