jueves, 17 de octubre de 2013

El osito de Bimbo, de Igualada a México

El grup Bimbo, un dels gegants mundials del sector de l’alimentació, té els seus orígens en un grup de familiars i coneguts que es van unir a Mèxic en acabar la Segona Guerra Mundial. Entre ells, un matrimoni anoienc: Jaume Sendra Grimau i Anita Mata. Sendra provenia d’una família de Montbui i Mata, d’Igualada. Com explicaven una filla i dues netes del matrimoni al programa “Fem memòria” de Montbui Televisió l’any 2002, ambdós es van conèixer al pont de Montbui quan Sendra anava en bicicleta cap a Igualada.
Per quan va esclatar la Guerra Civil, el matrimoni i els sis germans de Jaume ja estaven a Mèxic, on Sendra treballava a la fleca de la seva germana gran. Segons explica una de les seves netes, Sendra va elaborar un pa suau per a un client a qui li queien les dents. L’èxit d’aquest pa, va fer que Sendra i la seva família es plantegessin fer una fàbrica per elaborar aquest pa de motllo. La seva família reconeix que aquest tipus de pa ja s’elaborava a Mèxic i als Estats Units en aquella època, però asseguren que el gust no era del tot bo i la lenta distribució feia que es florís de seguida. Així, el 1945, Lorenzo Servitje, José T. Mata, Jaume Sendra i Jaume Jorba funden Bimbo.
Les netes de Sendra expliquen que el nom venia d’una combinació de “Bambi” –pel•lícula de Disney estrenada en aquella època- i del joc del bingo. Aquesta opció els va semblar més comercial que la seva idea inicial: Pan S.A. Les netes expliquen amb humor que “pansa no podia ser perquè semblava que el pa fos “Pansón””. L’osset característic de la marca va ser dibuixat per la igualadina Anita Mata, a partir d’un peluix que hi havia a casa d’uns familiars. Els impulsors van pensar en la igualadina “perquè era una persona molt creativa”, recorden les nétes. Malgrat haver emigrat, els Sendra han mantingut un lligam emocional amb Montbui.
Després de la Guerra Civil, els germans Sendra fan un regal al seu Montbui natal. En agraïment a la seva terra d’acollida i a la terra on van néixer, els Sendra van encarregar els vitralls per a l’Església de Santa Margarida, destruïts durant la guerra. Als nous vitralls apareixen, per una banda, la Mare de Déu de Montserrat, i per l’altra, la Virgen de Guadalupe, patrona de Mèxic. A més de visites periòdiques –alguns membres de la família acostumen a visitar l’Anoia per Nadal i Reis-, el lligam emocional es manté en algunes de les seves cases.
Una de les filles de Sendra recorda que “hi ha trossets de terra que es diuen Montbui a Mèxic, a Texas, a Colorado…”. És així com alguns membres de la família han anomenat als seus ranxos a Estats Units i Mèxic. Bimbo va créixer fins a convertir-se en líder al mercat mexica i llatinoamericà. Els seus 10.000 productes es venen, sota més de 100 marques, a 19 països del món. L’aterratge de Bimbo a Espanya es va produir el 1965 de la mà de Lorenzo Servitge, un dels impulsors a Mèxic. El 1978 els empresaris fundadors a Mèxic venen les seves accions i es desvinculen de Bimbo. També la Bimbo espanyola es desvincula del gegant mexicà.
El 2011, la companyia mexicana de Bimbo adquireix l’empresa espanyola, que s’integra al grup. Malgrat els canvis evidents als que obliga el màrqueting i les modes, la mascota de Bimbo continua sent l’osset flequer que va dibuixar la igualadina Anita Mata ara fa 68 anys.

No hay comentarios: