sábado, 26 de octubre de 2013

Barcelona homenajea las Brigadas Internacionales, en su 75 aniversario

414 mexicanos formaron parte de la comitiva de las Brigadas Internacionales, que hace 75 años llegaron al estado español, muchos de ellos a Catalunya, para defender los derechos legítimos de la República y las libertades frente a los militares alzados. Esta mañana, en el Monumento a las Brigadas Internacionales que hay en el Carmel, instituciones y asociaciones han participado del homenaje que ha organizado la Asociación Amics de les Brigades con el Memorial Democràtic de la Generalitat. MEXCAT asistió en recuerdo de los 414 mexicanos que llegaron para combatir el fascismo.
'homenatge d'enguany, a les onze del matí, era especial perquè dilluns farà setanta-cinc anys del multitudinari i emotiu comiat
dels brigadistes a Barcelona, on la dirigent comunista Dolores Ibárruri va qualificar-los de 'llegenda, exemple de solidaritat i herois de la democràcia'. Tot i això, molts desmobilitzats van patir repressió als seus països o, senzillament, van tornar a agafar les armes contra el feixisme en la Segona Guerra Mundial. 
L'homenatge d'avui consistia en les intervencions dels secretaris generals de partits i sindicats que representen actualment algunes de les formacions que van acomiadar el 28 d'octubre de 1938 les Brigades Internacionals als carrers de Barcelona: Oriol Junqueras d'ERC, Josep Nuet d'EUiA, Joan Herrera d'ICV, Pere Navarro del PSC, Joan Carles Gallego de Comissions

i Josep M. Álvarez d'UGT. També hi ha actuat el Quartet Brossa i els membres del musical Goodbye Barcelona, que es representa aquests dies al Teatre del Raval i que va justament del comiat de fa setanta-cinc anys. L'acte s'ha tancat amb els representants de l'Associació d'Amics de les Brigades, el Memorial Democràtic i el batlle de Barcelona, Xavier Trias. També hi eren un grup de ciclistes del club Clarion, fundat el 1895 a Anglaterra, alguns membres del qual van formar part de les Brigades Internacionals i van morir a la guerra.

No hay comentarios: