sábado, 23 de marzo de 2013

Semana de Cooperación en la UAB con presencia de México

Sota el títol "Pau i violències al món actual", la vuitena edició de la Setmana de la Cooperació se celebrarà del 16 al 19 d'abril a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, amb l'objectiu d'analitzar diferents conflictes 'activitat està reconeguda amb 2 crèdits de lliure elecció i 1 crèdit ECTS. 
La VIII Setmana de la Cooperació analitzarà des d'un enfocament regional, centrat en països africans i llatinoamericans (Mali, RD Congo, Colòmbia, Mèxic, Guatemala, entre d'altres), les causes d'aquestes violències, que molt sovint estan vinculades a l'activitat d'empreses transnacionals i al model econòmic, energètic i de consum dels països del Nord. Així mateix, es debatrà sobre les perspectives d'alguns processos de pau en marxa i s'abordaran qüestions transversals com el tractament que fan dels conflictes els grans mitjans de comunicació, les implicacions de la banca en la indústria de guerra i el paper de les dones com a constructores de pau.
En l'actualitat s'identifiquen 40 conflictes armats i 90 escenaris més de tensió política i social a tot el món. Alhora, les desigualtats estructurals desencadenen altres tipus de violències als països del Sud, també armades, lligades a l'espoli territorial o al crim organitzat. Davant d'aquests conflictes, adquireixen especial interès els mecanismes de resistència pacífica i les propostes de construcció de pau que sorgeixen des dels pobles i la societat civil. 
A més, es facilitarà l'aprenentatge d'eines d'acció política i de lluita no violenta i es treballarà a partir de la creativitat per a transformar els conflictes. Aquestes jornades consten d'una variada proposta d'activitats (xerrades, taules rodones, tallers, cinefòrums, exposicions, teatre) i es duran a terme amb la participació de persones expertes, tant de la UAB com d'institucions externes, centres de recerca, organitzacions socials catalanes i llatinoamericanes i col·lectius de solidaritat internacional.

No hay comentarios: