
El XII Premi Joan Alsina de Drets Humans també fa una menció especial a la tasca de l’Editorial Blume -on Dewever-Plana ha publicat les seves obres- pel seu compromís amb la divulgació de problemàtiques socials que sovint no tenen cabuda en els mitjans de comunicació.
Des del 1995, el fotoperiodista francès d'origen català Miquel Dewever-Plana, membre de l'Agència VU' de París, divulga i documenta la diversitat i riquesa cultural de les comunitats maies de Mèxic i Guatemala.
El seu llibre Hach Winik (Ed. Blume. 2009) és la crònica fotogràfica d'un món que intenta preservar la seva essència.
A principis del 2.000, i durant tres anys, Dewever-Plana va enfocar el seu treball en els actes de genocidi contra els pobles maies de Guatemala per part l'exèrcit d'aquest país en els anys vuitanta. Aquesta tasca va generar el llibre La verdad bajo tierra. El genocidio silenciado (Editorial Blume. 2006) amb el qual va guanyar al 2008 el Premi Periodisme i Drets Humans al Festival Internacional de Fotoperiodisme de Gijón, Espanya. Cinc mil còpies del llibre van ser distribuïdes gratuïtament a les víctimes del conflicte armat i en escoles de Guatemala.

L'Ajuntament de Barcelona va instituir el premi Joan Alsina en memòria del sacerdot català assassinat el 1973 per la dictadura del general Pinochet a Xile. En les últimes edicions, ja amb l'impuls de Casa Amèrica Catalunya, han rebut aquest prestigiós guardó, entre d'altres, el jutge xilè Juan Guzmán Tapia, l'advocat argentí Carlos Slepoy, el fotoperiodista espanyol Gervasio Sánchez i el periodista, escriptor i president del Centre d'Estudis Legals i Socials (CELS) de Buenos Aires, Horacio Verbitsky.
No hay comentarios:
Publicar un comentario