miércoles, 11 de julio de 2012

"Ni modo esta vida nos tocó vivir" se presenta en L'Hospitalet

“Ni modo esta vida nos tocó vivir” és la primera novel•la del líder veïnal de L’Hospitalet, Joan Carles Guisado (Princi). Des d’un punt de vista del nucli familiar, parla del crim, la desigualtat social i la manca d’oportunitats. El llibre s’ha presentat al Museu d’Història de L’Hospitalet. A Mèxic, el crim organitzat i el narcotràfic van de la mà a la vida real i a la novel.la. 
Tant és així que molts nens, segons Joan Carles Guisado, “ho veuen com l’única opció per escapar de la desigualtat social. Els nens van creixent i no volen ser iguals que els seus pares. Troben en el crim organitzat una sortida” La Flaca és la narradora de la novel.la, una nena d’un barri humil de Mèxic, que ens portarà, a través dels seus records, a descobrir un món per a molts desconegut. També ho era per Guisado “fa 3 anys que visc a Mèxic. En arribar, em va sobtar molt que el crim organitzat és permeable a tota la societat, està molt interioritzat a totes les capes socials. És la primera empresa del país”. Precisament, aquesta camí del crim organitzat provocarà patiment i tristor als seus éssers estimats. Guisado fa vuit anys que va marxar de la nostra ciutat, “per viure noves experiències”. 
 Ara ha tornat per presentar un treball que li ha ocupat els darrers dos anys de la seva vida i que afirma ”he disfrutat molt. Ha estat molt interessant. Des dels set anys em preocupen les desigualtats socials.Vull explicar coses sense prejudicis ” Però com un europeu pot escriure sobre un fet que no coneix? Guisado explica que ha parlat amb moltes persones i ha pogut recrear l’ambient a partir de moltes xerrades. “Vaig entrar en contacte amb aquesta gent i no va ser tan difícil. A partir de les seves experiències, vaig fer la novel•la. Els personatges són reals. 
El més difícil ha estat no prejutjar i esbrinar quina era la realitat dels fets” Destacat líder veïnal Joan Carles Guisado ha estat un important líder veïnal de finals de la dictadura franquista i inicis de la transició. Des de llavors, la lluita veïnal ha canviat molt. “Des de Mèxic, he seguit molt el moviment del 15M i la lluita pel CAP de La Marina. És un moment interessant, i el que està clar és que estem farts dels nostres polítics.” “La societat d’ara no té res a veure amb la dels anys 70. Les xarxes socials són vitals i permeten fer les coses d’una altra manera. Si haguéssim existit fa 40 anys no sé que hagués passat. Tinc la sensació que els nostres fills els hem desactivat. Una curiositat: a Guisado el diuen (Princi) pel llibre “El Principito”, d’Antoine de Saint-Exupéry i perquè, riu Guisado, “a finals dels 70 Joan Carles era Príncep d’Astúries”.

No hay comentarios: